Како препознати природан сапун?


У последње време, често ме питају у чему је разлика између индустријског сапуна и природног, како уопште препознати природан сапун и да ли су они сви исти. Одлучила сам да се огласим на овај начин, да укратко одговорим на ова питања као и на неке друге недоумице о којима размишља просечан купац.

Комерцијални (индустријски) или природан сапун?

У једном од претходних постова сам указала на неке од разлика између индустријског и природног сапуна. Природни сапун се такође може производити у индустријским условима и количинама, а разликује се од оних које обично виђамо у супермаркету, по састојцима који су коришћени и методи израде. Комерцијални сапун заправо, уопште није сапун. То је детерџент. Ако погледате декларацију на полеђини, никада нећете наићи ни на један природан састојак нити на саму реч 'сапун'. То је увек гомила неких хемикалија компликованог и дугачког назива. Природан сапун у својој основи јесте мешавина масти (биљног или животињског порекла), воде и каустичне соде. Не постоји сапун без каустичне соде! Присуство соде у овом случају није уопште опасно нити вам може на било који начин наудити, уколико је сапун справљен ваљано. Приликом израде природног сапуна, раствор соде и воде на одређеној температури се меша са растопљеним масноћама. Сода се у сапуну неутрализује и његова pH вредност се снижава. Идеално - до неутралне. Комбинација уља која се употребљава зависи од намере оног који прави - какав је то сапун који жели да добије. Уља у сапуну су састојак који негује вашу кожу, и у принципу, скоро сва биљна уља су одлична за негу коже. Наравно, она углавном морају бити нерафинисана, илити 'девичанска'. Зашто? Зато што се у процесу рафинације употребљавају хемикалије које се не могу потпуно одстранити из уља, док се уљу одузимају нека његова природна својства. Простије речено, то је некако 'прљавије уље' коме је 'исисан сав живот'.

Како препознати природан сапун?

Постоји неколико метода израде природног сапуна.
Хладан процес. Када се сапун израђује по овом процесу, раствор воде и соде се додаје у мешавину уља. У овом стадијуму се додају мирисна уља и други адитиви који оплемењују изглед и структуру сапуна. У принципу, можете додати малтене било шта, па и од попа уши (:-). Након тога, добијена мешавина се излива у калуп, те се покрива и оставља 24-48 сати да мирује. После тога, сапун се вади из калупа, сече на кришке, и оставља минимално четири недеље да се суши на ваздуху. На овај начин се природно довршава процес сапонификације - неутрализације соде у вашем сапуну.

photo by E. Pikor

Врућ процес. Раствор соде и уља се помешају, али се процес сапонификације убрзава, тако што ће се мешавина 'крчкати' на веома ниској температури неколико сати. Након додавања других материја, излива се у калуп. Овакав сапун може да се користи већ после две недеље. Неки га користе и одмах, али ми то не препоручујемо.Смути па проспи. Ови сапуни се израђују од специјалне базе. Познати су код нас и као 'глицерински' што је у принципу погрешно. Зашто? Глицерин је природни нуспроизвод процеса сапонификације, тако да он у сваком случају остаје у сапуну справљеном врућим или хладним процесом. У индустријској производњи овај глицерин се уклања и накнадно продаје. Ове базе се такође праве индустријски, али су и природне, бар када су у питању састојци. Међутим, и њих има свакаквих, те тако и у ове базе могу додати свашта лоше. Припазите на састав приликом куповине. Предности овог сапуна јесу то што се лако са њим ради, а могу се постићи различите декоративне комбинације које је немогуће добити другим процесом.

Сви ови сапуни се лако препознају на први поглед. Сапун израђен врућим процесом мало је рустичнији, изгледа као на пример, алва. Сапун добијен хладним процесом изгледа кремастије. 'Глицерински' сапуни могу бити права мала уметничка дела, и нечесто их праве тако да личе на неку употребну ствар, пиће или колач.


Која је разлика између органског и природног сапуна?

Једноставно речено, у пореклу састојака. Оргнаски састојци су констролисаног порекла, добијени узгајањем на 'традиционалан' начин, без употребе пестицида и других хемикалија да би се поспешио род или му се промениле генетске карактеристике. Произвођачи овакаве робе морају имати и одређени сертификат. Роба са ознаком 'органско' неретко је скупља од оне која не носи ту ознаку, али понекад може бити подједнако добра. На пример, ви имате маслињак и правите добро девичанско маслиново уље у кућној производњи, али немате за то никакав сертификат. Наравно, овде је у питању роба којој лично знате порекло, али ако купујете код негог другог, наравно нећете бити овако сигурни. Сапуни наравно, могу бити израђени од оваквих уља контролисаног органског порекла, али се то никоме не би исплатило јер би крајња цена била изузетно висока. Колико нам је познато, у Србији тренутно нема сапуна од искључиво органских састојака.
Произвођачи и дистрибутери уља (која су упринципу, прехрамбени производи), пролазе кроз различите контроле квалитета међународних организација, тако да са великом сигурношћу можете бити уверени у квалитет уља које купујете. За јело, и наравно за сапун.

Дакле, два основна параметра помоћу којих можете на први поглед проценити природан сапун јесу изглед и састојци наведени на декларацији.

Која је разлика између етеричних и ароматичних уља?

Етерична уља се добијају на неколико начина и из различитих делова биљака: дестилацијом воденом паром, цеђењем и екстракцијом. Веома су снажног дејства на људски организам, и не смеју се употребљавати без надзора квалификоване особе, лекара или ароматерапеута. Популарна су у изради сапуна, међутим и њих има различитих. Оно што одређује квалитет етеричног уља јесте између осталог, и његово порекло. На пример, постоји неколико типова лаванде, и на први мах нама су по мирису све исте. Али, она никако немају идентична својства! Често сам виђала у Србији у слободној продаји, најразличитије бочице које наводно, садрже етерично уље. Без икакве ознаке да ли је можда у питању раствор истог, у какавом уљу, а никада нисам видела никакву етикету са пореклом, датумом производње и именом произвођача. Једина информација која се купцу нуди, јесте име дистрибутера и цена. Како препознати квалитетно етерично уље? На први поглед, по цени. Етерична уља су или скупа, или веома скупа или невероватно скупа. Даље, имајте у виду да не постоје етерична уља са мирисом нпр. кафе, лубенице, океана, лешника или банане! Ови мириси се нажалост, не могу екстраковати из биљака. За детаљније информације о особинама и дејствима етеричних уља и ароматерапије, посетите овај сајт.

Ароматична (мирисна) уља су синтетичка уља направљена у лабораторији, која могу имитирати сваки могући и немогући мирис који сте икада осетили на овој планети! Од воћкастих и колачастих мирисних нота, све до мириса роштиља или свеже кошене траве. Ароматична уља се најчешће користе у козметолошкој индустрији. Веома су стабилна, и за разлику од етеричних уља, чак и сигурнија за употребу јер углавном не носе исте ризике. Нпр. неке особе могу бити изузетно осетљиве на одређене врсте етеричних уља, а због свог моћног дејства, не препоручују се ни за употребу током трудноће. Ароматична уља немају ове особине, али такође немају никакве друге (лековите и негујуће) особине осим што ће лепо 'замирисати' производ. Она нам, са друге стране, пружају далеко веће могућности за експериментисање са мирисима и креирање јединствених мирисних нота. У принципу, главна ствар је да имате добар основни рецепт за сапун/крему/балсам, што подразумева добру комбинацију квалитетних базних уља, јер она су та која ће пружити највећу негу вашој кожи. Постоје такође, ароматична уља која мирисом одлично имитирају етерична. Због тога, треба бити на опрезу приликом избора и куповине производа.
Нажалост, појавили су се неки произвођачи који комбинују (или бар тако кажу) етерична и ароматична уља у својим производима, што је прилично узалудно. Етерична уља се не смеју олако употребљавати и треба бити веома пажљив у дозирању и комбинаторици са другим производима. Ово може да ради једино стручна, искусна и веома савесна особа.

Приликом избора природног сапуна, требало би имати ове ствари у виду. Надамо се да смо вам у овом посту помогли са неким недоумицама око природних козметичких производа. Наравно, ово су само неке основне чињенице презентоване веома једноставно.
Молимо вас да на основу овог текста не покушавате сами да правите сапуне, јер је то веома озбиљан процес за који се треба добро припремити и проучити материју много детаљније.


4 коментара

  1. Stvarno si lepo pojasnila, dobar tekst! Hvala : )

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала што пратиш блог! Мислила сам да треба некако једноставно објаснити људима који су у потрошачкој недоумици, неке ствари. Даље свако може сам да истражује.

    ОдговориИзбриши
  3. Čitajući ovaj tekst sjetila sam se gradiva organske kemije. Odličan post, baš si jako dobro mnogima približila proces saponifikacije :))

    ОдговориИзбриши