Магични бамбус

Двориште куће у којој сам живела претекле четири године обиловало је стабљикама бамбуса. Не само да је обиље зеленила било пријатно као позадина за лењо испијање кафе недељом ујутру, већ је и суптилни хук тананог лишћа доприносио додадтну димензију зен амбијента. Понекад ми се чинило као да нове стабљике ничу преко ноћи и да стога сваког дана башта изгледа мало другачије. Овоме се највише радовао мој мачор који је сваке недеље налазио нова скривена места где би се ушушкао и дремао  сатима. 


И заиста, када сам потражила мало више информација о овој травки дошла сам до доста фасцинантних података о саставу и распрострањености више од хиљаду врста ове невероватне траве. Неке од од врста у зависности од сезоне, географског положаја и састава подлоге, могу нарасти чак и до 91 цм преко ноћи. Замислите то! Ако не погледате у двориште три цела дана, можете већ имати читаву шуму.


Чак и без овог невертоватног потенцијала, бамбус је прилично изузетна биљка. Мало мало, па сазнам да је неки предмет који ми се учини интересантан, заправо направљен од бамбуса. Од грађе за куће, намештај, бродове, па све до папира, текстилних влакана, наочара и обиља других употребних предмата најразличитијег спректра. 

У свету олфакторне уметности, ноте бамбуса постале су популарне почетком новог миленијума са лансирањем парефема Light Blue италијанске модне куће Dolce & Gabbanna. Запањујућа популарност коју је овај мирис на пречац стекао, обележила је прву декаду новог века. Нови век довео је и нови тренд у индустрији парфема која је муњевитом брзином одговорила на захтеве нове потрошачке публике. У размаку од само неколико година, велика модна и козметичка имена избацила су на тржиште мноштво мириса који су заправо, сви варијација на задату тему. Ређали су се Truth Кевина Клајна, Елизабет Арден избацила је Green Tea Bamboo, од популарног Ејвона издвојио се Always Avon. Чак су и традиционалне парфемске куће попут Герлeна избациле бамбусом ’освежене’ интерпретације класика попут Habit Rouge Sport. Ни свет популарних певача који су продали своју слику и име великим играчима није остао имун на овај тренд, а лично бих као најуспелије остварење издвојила Deseo који носи име Џенифер Лопез. 


Иако се заправо мирис бамбуса не може екстраковати, као што је то случај и са гомилом других мириса из природе, мирисне ноте које евоцирају утисак да сте окружени бамбусовом шумом, граде се од разлиитих једињења која у комбинацији стварају ту савршену олфактивну илузију. Играјући се различитим фасетама мирисних нота, можемо неке елемнете довести у први ред, док други отају у позадини, давајући суптилну, али свеприсутну и неопходну подршку. 

Када сам по први пут пре скоро пет година, и сама пожелела да се поиграм са том неухватљивом, освежавајућом нотом, одлучила сам да у промомвишем зелени и освежавајући мирис свеже покошене траве и латица јасмина, док су у позадини остали трагови белог мошуса и богата арома ветивера. На први мах пак, ноздрве ће вам заголицати и корица свеже лимете. 

Нисам љубитељ компликованих имена, те сам овај сапун назвала Fresh Bamboo можда помало и очигледно. Нема мистерије, знате одмах на прив мах, да ће вас овај сапун опустити, насмејати и напунити позитивном енергијом. Било да идем у канцеларију, или лешкарим недељом читајући омиљене блогове, посегнем за овим сапуном када заиста желим да будем у инстант добром расположењу.

Нисам га дуго правила, али судећи по томе да сте ми у новембру тражили сапун више, биће у будућности још пар тура. 

Како вам се допао овај сапун? Имате ли и ви неки омиљени парфем са мирисним нотама бамбуса?

2 коментара

 1. Australian bamboo grass od Natures Garden. Svjez i postojan miris. Uvijek imam sapuna s tim mirisom, cim spadnem na 4-5 komada, pravim novu turu.
  Odlicni su ti sapuni :) Pozdrav iz Australije od jednog sapunjala!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Uvek mi je drago da čujem preporuke kvalitetnih proizvoda! Meni je uvek tako užasno teško da sasečem listu želja pre kupovine mirisnih ulja... Srećno sapunjanje!

   Избриши