20 филмова за добро расположење

Након путешествија по Балкану које је ове године требало да послужи као одмор, вратила сам се кући исцрпљена од сунца и разних превозних средстава, жељна одмарања испред телевизора. Телевизијске програме не пратим већ годинама, телевизор не поседујем, али се ту и тамо огребем за гледање ако имамо веће друштво. Пошто сам у наредних пар недеља још увек у споријој животно-пословној фази пре него што нова сезона експлодира у септембру, одлучила сам да посетим проверена остварења осме уметности да се опустим и напуним батерије.
Ево мојих предлога за комбиновање и креирање саврешеног филмског маратона.


Кликните на наслов филма да погледате листу глумаца, годину издања, фотографије и биоскопске трејлере.

#1 Les visiteurs
Беѕ икакве сумње, ово је моја најомиљенија комедија на филмском платну икада. Гледала сам је ЏЗЅ пута и могла бих још исто толико. Заврзламе једног правог франсцуског средњовековном витеѕа и његовог плашљивог слуге, који су игром случаја бачени кроз ходнике времена у 1992. годину, све време покушавајући да се врате натраг уз помоћ својих запањених потомака. Вредно гледати макар због сјајне интеракције Жан Реноа и Кристијан Клавијеа, али и поред тога, свака сцена обилује разним догодовштинама.


#2 Љубавни живот Будимира Трајковића

По мом утиску, сасвим неправедно потиснута али генијална комедија ЗУ филма. Сва остварења златног пара  југословенске кинематографије - Милена-Љубиша, завређују макар једно гледање. Породичне незгоде зачињене пубертетом.

#3 Caddyschak

Овакав амерички филм данас вероватно никада не би ни стигао до продукције, али право је ремек-дело. Галерија бизарних ликова и генијални Бил Мареј у импровизованим дијалозима са кртицом. Настало из пера човека који је писао Дан Мрмота и Истериваче духова.


#4 Moonrise Kingdom

У данашње време брзих филмова без дубине и имагинације, стиже прича Веса Андерсона која је потпуно освећење. У потпуности не-модеран филм, једна предивна бајка о стврности где пријатељство побеђује простор и постаје једина опипљива одлика хуманости. 

#5 For Roseanna/Roseanna's Grave

Не дозволите да вас наслов одбије, ово је сјајна комична мелодрама са Жан Реноом у главној улози, а то готово увек обећава уживање. Можда нема баш срећан крај, али свакако је фер инекако скроз позитива. Радња је смештена у питорескну руралну Тоскану, а одлична фотографија оживљава гастрономске укусе и мирисе.

#6 Taxi

Сећам се периода када је реклама за Такси ишла на ТВ-у. Мислила сам као је грозна и уопште ми није било јасно о чему се ради кад само приказују слупана кола. Ово је једини пут у животу где сам била потпуно одушевљена филмом а згрожена промоцијом. Прича о марсејском таксисти који је неостварени рели возаћ, а приморан игром случаја да сарађује са полицијом на случају серија пљачки међународног значаја. Након невероватног планетарног успеха, Французи су избацили још два наставка, али овај иницијални наслов је дефинитивно пун погодак.

#7 The Anchor Man

Ово је један од најбољих случајева драмедије на који сам наишла у последњих пар година где су типизирани ликови и ситуације огољени до суштине и стављени у комични кадар. Кроз наизглед наивну комедију о популарности једног ТВ лица, његове матичне станице и шире локалне заједнице, Адам Мекеј нас је вешто нагнао да конзумирамо неке веће моралне дилеме које се тичу мушко-женских односа, али и неких од основних људских права.


#8 La vita e bella

Невероватно хумана и у исто време трагична прича о дечаку којег је отац желео да заштити од ужаса концентрационог логора претварајући се да је све око љих једна велика игра. Доказ да се најлепше бајке могу испричати и доживети у најсуморнијим околностима. Одличан избор за породично филмско вече.


#9 Little Miss Sunshine

Један од убедљивијих доказа да из америчке фабрике снова долазе некад ипак и важна остварења која се баве актуелним друштвеним питањима. Како перцепирамо и доживљавамо лепоту у 21. веку, испричано кроз драму једне сасвим обичне породице

#10 Варљиво лето ’68.

Мој омиљени YU филм! Бата Стојковић и Мира Бањац, да ли уопште треба рећи више? Лично мислим да је ово и најбоље Паскаљевићево остварење, али добро, то је само моје мишљење и мој укус. Тинејџери су изгледа увек и свуда потпуно незаинтересовани веома важним глобалним догађајима, док некако покушавају да се прилагоде свету одраслих и обуздају своје хормоне. Са ове временске дистанце, ти мали животи обичних људи испостављају се већим и значајнијим од великих догђаја који су некад изгледали тако битни. Одичан породични филм.

#11 Tочкови

Сећам се да сам кад се овј филм појавио 1998, била запањена да овакав филм може у Србији да се појави. У мору остварења са ратном тематиком, око нас су све биле неке тешке приче, као да нам није било довољно што живимо тешку свакодневицу. Точкови су безвременска прича са сјајаним ансамблом глумаца, солидним крими заплетом и бизарним ликовима.

#12 Ice Age

За неког ко је одрастао на старинским синхронизованим цртаима и Дизнијевим бајкама, нисам баш љубитељ анимираних филмова, али Ледено доба је невероварно смешна прича, сјајно режирана и са одличним кадровима који вас транспортују директно у 15000 година у прошлост. Допада ми се да мислим да је живот тада управо изгледао као у овом филму.

#13 See No Evil, Hear No Evil
Сваки филм у ком је Џин Вајлдер суђен је да буде урнебесно смешан. Кад му се придружи и Ричард Прајор, збава је загарантована. Шта се дешава када се слеп и глув човек нађу на месту злочина лији су једини сведоци а да тога нису ни свесни? Уз модне крикове касних осамдесетих и битове електричне музике, ово је филм погодан за све узрасте и за свао доба дана.

#14 Il mostro

Мој омиљени Бењинијев филм који се чак и често приказује на телевизијским програмима. Прича о потпуно обичном, чак и мало прирпостом типу, који је стицајем несрећних околности постао главни осумњничени за серију убистава у Риму. Полиција је послала детектива да се по тајном задатку усели код љега у зграду, а док се серија грозоморних убистава ређа, главном јунаку је једин циљ да положи предстојећи испит јапанског језика потпуно несвестан догађаја и људи око себе.

#15 Blame it on Rio

Иако је својевремено кад се појавио добио не тако сјајне критике, мени се ипак овај филм допада, гледала сам га већ неколико пута и сигурно ћу га гледати опет. Замишљен као комедија, у суштини бави се друштвеним и породичним питањима. Без бриге, чим је ту Мајкл Кејн, сигурно је да ћете се смејати, јер игра једног потпуно збуњеног лика, који се погођен тропским звуцима Рија и средовечном кризом, заљубљује у ћерку свог пријатеља.

#16 Ћао Лењине!

Овај филм мало, али само малкице, може да нас подсети како је то кад живећи у једној идеологији ускочите у другу. Без своје воље, једино покушавате да се снађете. Говори о младићу који покушава да одржи илузију животу у Источном Берлину каква је била пре пада зида, јер жели да поштеди своју мајку која се тек пробудила из дуге коме, шока и даљих мука.

#17 Belle Epoque

Иако наслов овог филма асоцира на Париз, радња је смештена у 1931. годину у доба шпанског цивилног рата. Прича прати младог дезертера који се обрео у сеоцету на имању газде који га збо политичких уверења, сматра погодним материјалом за зета. Међутим, питање је коју ће од четири газдине ћерке млади Фернандо на крају одабрати, јер свака представља различите аспекте женствености. Филм је добио оскара за најбоље инострано остварење 1993.


#18 Hairspray

Иако нисам нешто луда за мјузиклима, ово је свакако филм који не треба пропустити. Уствари, ниједну комедију са Џон Траволтом не треба пропустити, а поготово ако игра женски лик. Одлично певање, пуно плеса и сјајни костими, враћају нас директно у доба Љубави и моде. Бонус, Мишел Фајфер игра злоћу што свакако треба видети да би се поверовало.

#19 Twins

Сваки филм где Шварценегер има комичну улогу, има невероватан шарм. Лично мислим да му комедије боље пашу. Овде са де Витом игра невероватан пар близанаца, производ генетске манипулације. Шварцијев лик сазнаје након 30 година да има брата и креће у потрагу за њим. поново уједињена браћа пролазе кроз серију догодовштиан и на крају проналазе љубав, али се ипак питамо до краја шта ће се десити. Такође, одличан филм за целу породицу.

#20 Minions

Ок, јо један анимиран филм, али вредан пажње. Ко још није чуо за мињонсе? Они с у вам нешто као море потомапка инспектора Клузоа велиине жутих тик-так бомбоница. Потпуни су идиоти и све чега се дотакну покреће серију незгода, али наравно, они увек имају најбоље намер и идеје које се чине добре у самом старту. Заправо, њихов је циљ да служе најзлочастијег зликовца на планети, али питање је да ли ће у томе успети. Добар филм и за најмлађе чланове породице.
--

Волела бих да чујем и ваше препоруке. Које филмове гледате кад желите да се опустите и уживате?

П.С. Ево и једне листе код Соње на блогу.


Нема коментара