Јулске новине

Велики поздрав свима! Жао ми је што сам оволико окаснила са новим постом таман кад сам се некако организоваа да постујем бар једном у десет дана. Разлог томе јесте квар на мом (једином) Nikon Coolpix S3000 фото апарату. Пошто нисам могла да фотографишем нове сапуне, мислила сам да нема смисла 'на суво' причати шта сам и како радила, ако не могу то и у слици да вам дочарам.
Елем, након сапуна Foxy Lady и Energy, направила сам још три нова.

нови јулски сапуни

Знам да сте нестрпљиви да чујете детаље! Чини ми се да ма колико тура сапуна направила, то иницијално узбуђење никада не престаје и сви пут као да је први. Баш како и Чола пева. Мала дигресија, али пре него што сам се и сама опремила и окуражила да кренем у ову авантуру, шрочитала сам безброј блогова/форума/мејл листи искусних и прекаљених сапунџија и сви су били сложни у једном: када једном направиш свој први сапун, више никада нећеш моћи да престанеш! То ми се тада чинило у најмању руку, смешно. Помало сам била у фазону 'ала се ови трипују' признајем и стидим се. Мислим да је и вама до сада постало јасно да сам и сама постала непоправљиви soap junky.
Него да се вратим ја на летње креације. Три сапуна које видите на горњој фотографији са лева на десно, су: Tropical Vаcation, Fresh Bamboo и Milky Way. Комбинација базних уља опробана и сигурна - кокосово, палмино, девичанско маслиново, рицинусово, авокадо и уље слатког бадема. Варијанте су само у бутерима (манго, ши, какао), суперфат 5% у сва три.

Tropical Vacation је воћно-слатка мешавина папаје, манга, кокоса, ананаса и ђумбира. Иначе ретко мешам мирисна уља, поготово од ако су од различитих произвођача, јер је са њима мање-више увек лутрија, тј. никада не можете унапред знати на који начин ће се мирисне ноте поклопити, како ће протећи процес сушења, и да ли ће вам убрзати стезање мешавине.
Tropical Vacation
На сву срећу, овде нисам имала ниједан од тих пробелма а крајњи мирисни резултат је божанствен! За боју кроистила сам мало титанијум диоксида као белу базу, да бих након додатка нових неонских пигмената добила овакве пастелне нијансе.
Овог пута нисам желала да убацујем никакве додатке. Хтела сам визуелно чист утисак. Једина funky нота јесте врх сапуна са таласастим роговима, да асоцира на летње романсе на обалама неке тропске плаже.

Fresh Bamboo
Fresh Bamboo потпуна је супротност. Освежавајућ, умирујућ, могло би се чак рећи зен мирис. Лично ме подсећа на комбинацију мириса покошене траве, слане морске воде, сочних лубеница и мушког класика из деведесетих Davidoff Coll Water. Ала сам га објаснила, не знам ни сама какав бих утисак имала када бих ово читала. Опростите ми на овоме, и сама још увек тренирам нос да ухвати све ноте и спутилне нијансе у једној мирисној композицији. За светлији слој користила сам плави оксид, али заиста у миималној количини. Допада ми се контраст који сам постигла са другим слојем обојеним зеленим оксидом. Морам овде да приметим да је зелени оксид веома моћан колорант. За количину од 1 кг сапуна, корстила сам колико на врх нокта пигмента. И видите сами резултат. Зелени штапићи које сам убацила заправо су остаци једог комада Зелене росе који је заостао од пролетос, а горњу површину сам посула сувим латицама невена.

Milky Way
Milky Way треће је чедо из ове летње трилогије. Име је инспирисано мирисом. Мислим да је ово један од оних вечних фаворита међу свим узрастима, половима, народима и планетама - мед и млеко. Чак и ја која иначе не волим слатке мирисе налик ванили, потпуно сам капитулирала пред овим топлим, сензуалним, меканим мирисом који ме подсећа на неке давне дане. Половину смеше пре сипања у модлу, обојила сам жутим оксидом. Ово је иначе, био први пут да га користим, а показао се не баш онако како сам замислила. Више личи на неку окер нијансу, али опет одговара идеји. У другу половину смеше нисам додавала боју, већ млевене овсене мекиње које имају савршено благотворно дејство на све типове коже. Приметићете у доњем слоју таласиће златасто-мрке боје. То је заправо, нарендани глицерински сапун који сам направила претходно и обојила златним минералним прахом. Међутим, резанци су били исувише танки, па ћу наредни пут највероватније направити нешто другачије додатке. Горњи слој био је такође експеримент. Хтела сам да постигнем имитацију итлгеда чајних колачића и волим да мислим да сам, ако не успела, оно макар на правом путу. Ево и мало крупнијег кадра изблиза.

крупан кадар: Milky Way
Када сам сипала смешу у модлу и направила жељене таласиће на горњој површини, одозго сам нарендала још мало глицеринског сапуна, какао бутера и поврх свега посула мало жутог шећера. Након загревањна сапуна у гел фази, шећер и како бутер су се растопили по површини остављајући за собом изглед хрскаве корице. Њам, њам....

То би било то за сада из СенМи кухињице. Пуно поздрава свима и желим вам леп одмор током летњих празника! Јављам се ускоро са новим креацијама и експериментима из СенМи радионице!

Нема коментара