Lady Lilac

Овај пост сам написала на данашњи дан пре годину дана. Нисам га објавила јер ми се чинило да нема фотографију какву сам испрва замислила. Данас сам одлучила да и себи и вама поклоним мало несавршености. 

Данас ми је рођендан и некако сам баш срећна yбог тога. Волела бих да имам рођендан ћешће, јер то је тако један сјајан дан! Чак и чињеница да је у Холандији тада углавном око 12 степени и пада киша, не спречава ме да се осећам одлично. Да проведем тај празник баш онако како сам замислила. Зар није рођендан једини истински празник у животу сваког човека? Све остале светковине везују се за неке арбитрарне празнике, осим вашег рођендана.

Свој рођендан волим да проведем баш како ми тог дана паше. Да останем дуже код кућe, или одем до канцеларије где ће ме тридесетосморо колега изљубити, или да угасим телефонм да ме не ометају поруке које пристижу, или да се почастим нечим што сам дуго прижељкивала.
Оно што већ дуже време највише ценим је време. Време је реално једини необновљиви ресурс којим располажемо и сви га имамо у подједанким количинама. Наше време можемо одабрати да мењамо за новац, за храну, за нове ципеле или поподне порведено са пријатељима. Авионску карту купљену како бисте обишли место на којем нисте били од детињства.

Данас сам себи поклонила једно лепо препордне код куће, где уз кафу од свеже самлевеног зрневља, уживам поред прозора док куцам овај пост а мој мачор ме надгледа. Њему је овај дан вероватно ако не исти, оно макар веома слични као и остали у његовом опуштеном мачећем животу. Мада, нисам ни у то сигурна. Шта знам, да сам у стању да га разумем, можда би ми и он рекао како је и њему овај 15. мај невероватно супер. У сваком случају, и он је профитирао облизавши брке млечним пудингом за маце.

Када помилслим на мај и на свој рођендан, увек ми је прва слика у сећању дрво јоргована које је расло у дворишту куће мога оца и било ми вршњак. Иако данас оно више не постоји, ја се трудим да у мају увек имам сечени јоргован у кући. Кад нема дрвета, и ваза ће послужити.

Како уживам у овом дану, тако сам себи обећала да ћу после седам година, поново направити сапун који мирише на јоргован. Да буде у нијансама љубичасте са зврк шаром. Она ми је најомиљенија у последњих годину дана. И да рецепт буде мало другачији, експерименталнији. Са како и ши бутером, и екстрактом ноћурка. За луксузну негу у најбољим годинама.
Али знате шта?

Свака година је најбоља година ако се ви добро осећате.

Зпитајте када сте последњи пут свесно учинили нешт да се добро осећате? Изашли на кафу са пријатељицама? Искључили телефон на дан? Послали разгледницу рођацима?

Рођендани су супер и прилика да се обрадујемо без гриже савести. А кад једном себи то дозволите, онда ћете схватити како су и нерођендани исто тако супер. И зато данас, обавијте се облаком оног парфема који чувате у буџаку, сутра позовите колегу и одбијте пројекат који вам неће донети ништа осим стреса, у прексутра обујте оне посебне ципеле и отиђите на посао у њима, у недељу једите кроасане и јагоде за доручак, а после... ко зна. Битно је да кренете, да однекуд почнете, да дате себи разлог да за малу авантуру сваког дана. Јер кад једном започнете овако да живите, схватите:

Читав живот је посебна прилика

Дакле и рођендани и нерођендани. Ником неће бити боље ако ви патите и проналазите изговоре зашто је нешто немогуће учинити/променити. Али сте ви свакако особоа којој ће бити горе. А то свакако желимо да избегнемо, зар не?

Нема коментара