Нови сапун - Spice Trail

Прошло је недељу дана од последњег поста, а ја сам и даље на зачинском трагу. Можда је све у ствари почело још пролетос када сам коначно одгледала други серијал серије инспираисану путовањима Марка Пола на Нетфликсу и одлутала у неке далеке пределе из прошлости. Питам се какав ли је то живот могао бити у доба када је Венецијанска република била на врхунцу моћи? И колико смо као људска раса само подложни баладизацији и улепшавању прошлости. Да ли ћемо се данас заиста осећати боље у сопственој кожи и у сопственом животу ако сањамо како живот на неком другом месту мора да је био ного лепши и лакши.

Иако се радња серије Марко Поло врти око његовог наводног односа са Џингис-Каном, невероватна пажња поклоњена детаљина даје нам шансу да завиримо у свакодневне светове свих оних малих људи које исотрија није забележила, а на чијем неименованом постојању почива. Тако су мене заинтересовали кадрови где се тргује, преговара, врши трампа и приказују каравани, па сам се поново вратила коришћењу зачина у кухињи и парфемима зачинским нотама у свакодневној употреби.
Знам да сте и раније волели сапуне са оријенталним нотама, и да су вам Dragоn's Blood и Silk Road били драги, а надам се да ћете волети и сапун из претходног поста. Ове недеље вам представљам још једну варијанту на тему Оријента и каравана који је миленијумима преносио драгоцене зачине са плантажа забачених острва у Индијском океану, Западу незнаним, и дуго времена обавијеним митским причама и препричаваним легендама.

Лудујем за мирисом и укусом кардамома. Сама купујем махуне, мељем, мешам и додајем у чајне напитке. Одмах након тога на реду су мушкатно орашче и каранфилић. По мом мишљењу, треба да буду у сваком колачу на овом свету и тачка. Нема боље. Одаћу вам тајну - динстана јагњетина са сувим шљивама ми је један од омиљених foolproof & go-to рецепата, а оно што му даје ту јe ne sais quoi ноту управо је прстохват млевеног орашчета и каранфилића.

Овај сапун мирише и на кардамом, и на орашче и на каранфилић. Ноте у позадини су цимет да, црвени бибер, пачули, маховина и мед, а да заокружи целу мирисну сонату, неколико кристалних суза тамјана. Не, не брините, овај сапун не мирише на цркву. :) Али тамјан је једна тако фасцинирајућа нота, да ја не могу да се опаметим У потпуности мења свој карактер у зависности од медиујма у којем се налази.


Да ли сте знали да се у Оману налази чак и музеј посвећен трговини тамјаном и важном месту које је ова привредна грана миленијумима заузимала у животима локалних заједница? Ту су представљени налази са серије локалитета који се налазе дуж древног караван-друма снабдевао становнике три континента смолом дрвета Boswellia sacra. Ову инспиративну ноту доноси једино етерично уље од ове смоле које се налази у овом сапуну.

Иако је мени забавно да замишљам како проживљавам нека друга времена и како ми се неки историјски период чини у машти веома примамљиво, мислим да је битно да увек имамо у виду како гледајући у прошлост видимо само оно што желимо да видимо. И ово се не односи само на далеке светове, него и чак на врло скорашња дешавања која су нам тако рећи, иза леђа. Прошлост не можемо променити, ма колико се упињали да је селективно системазизујемо. У будућност немамо ама баш никаквог увида. Оно што се дешава баш сад, у овом тренутку, је најбоље што може бити.

И ево једне радикалне мисли за крај. Ако јуче и сутра не постоји, данас је једино што је наша стварност.

Данас је најбољи дан у вашем животу.

Без обзира на то што је било и шта ће бити.

Нема коментара