Уради сам - Бутер за усне

Мацкалице за усне вероватно су најомиљенији препарат за негу 90% женске популације на планети, а готово сигурно чине део инвентара сваке женске ташне. Уз помоћ овог рецепта, можете сами направити фантастичан потпуно природан бутер за негу усана.
Укупна грамажа бутера из овог рецепта чини 30 грама, али наравно, ви можете направити и више уколико пропорционално повећате количину састојака.
Пошто је неопходно да се састојци овог рецепта растопе да би се сјединили, можете користити микроталасну пећницу, али могуће их је растопити и на пари на шпорету. Време припреме: око 20 минута

Састојци потребни за овај рецепт:

10 гр пчелињег воска
2 гр маслиновог уља
3 гр јојобиног уља
5 гр рицинусовог уља
8 гр какао бутера
2 гр ши бутера

Потребан прибор:

прецизна дигитална кухињска вага
једна мања пластична мерица (*пажња! Уколико ћете топити састојке на праи, неопходно је користити стаклену, ватросталну мерицу или шерпицу од нерђајућег челика)
једна кафена кашичица
3-4 чисте пластичне кутијице (можете користити кутијице од нпр. антирид крема, само их претходно добро оперите, дезинфикујте алкохолом и осушите)


састојци и прибор
За овај рецепт кориситла сам пчелињи восак у пастилама, али можете користити и восак за сатне основе од вашег пчелара. Само исеците или нарендајте неопходну количину.
пчелињи восак у пастилама

нерфинисани какао бутер, апсолутно савршен!
Какао бутер је у чврстом стању на собној температури, а топи се на око 34 степени Целзијуса. Апсолутно фантастичан производ за све козметичке препарате. О свим благодетима како бутера, биће речи у једном од наредних постова.

пластичне кутијице у које ћемо ситапи бутер
За овај рецепт користила сам ове симпатичне пластичне кутијице које можете наћи код неких произвођача и продавница пластичних производа у Србији. Али наравно, можете користити и рециклиране кутијице од неких других препарата које сте већ искористили (нпр. антирид крема).

Поступак је једноставан. Измерите све састојке један по један и сједнините их у платичној мерици.

сједињени састојци
Када смо сјединили све састојке, стављамо мерицу у микроталасну пећницу и подешавамо време на 60 секунди. За то време и требало да се сва уља и восак растопе. Уколико неки комадићи након овог времена и дање нису истопљени, вратите мерицу на још 10-20 секунди. Након тога, смеша би требало да изгледа овако:

истопљени сједињени састојци

Следећи корак је у потпуности произвољан. Додала сам на врх кашичице златног минералног пигмента одобреног за употребу у козметичким производима. Уколико желите да дате боју овом бутеру, можете врхом ножа сасвим пажљиво, настругати мало минералне сенке за очи. Након тога добро промешајте да бисте разбили све громуљице и како би се пигмент једнако расподелио по смеси.

сасвим мало златног минералног пигмента...
сипамо у смешу и мешамо...

мешамо доообро...
Уколико вам се догоси да смеша почиње да се стеже, само је вратите у микроталасну пећницу на десет секунди. Наравно, извадите кашичицу из мерице претходно!
Последњи корак. Поставите кутијице на вагу, и полако сипајте смешу у сваку. Количина коју ћете сипати у кутијицу сасвим је произвољна. У овом случају, ја сам сипала 7,5 гр усваку кутијицу.

Оставите кутијице отворене око 10 минута док се бутер сасвим не стегне. И ево како како ће ваш фантастични природни бутер изгледати на крају:

ваш фантастични бутер након десет минута


И то је то! За двадесет минута направили сте диван, потпуно природан бутер за негугу усана. Овај рецепт један је од мојих омињених. Комбинација природног мириса пчелињег воска и нерафинисаног какао бутера  потпуно је невероватна. Уживајте!

3 коментара

 1. ti si fantasticna a ja sam lenja i rado cu kupiti jedan balzam za usta :) i piling i sve sto"mozemo i sami da napravimo " ali ne zelimo jer imamo tebe :)))

  deluje predivno!

  ОдговориИзбриши
 2. Ćao! Zanima me u kojoj plastikarnici si kupila te male kutijice,posto i sama trazim takve i ne mogu nigde da ih nadjem???

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zaista ti ne mogu pomoći, jer ja sve sirovine i materijale za pakovanje uvozim iz SAD.

   Избриши