Сећате ли се вишенаменског
масажера из овог поста? Данас ћу са вама поделити рецепт и упутство за справљање. Знам да је веома забавно и узбудљиво сам направити нешто природно, добро, корисно и мирисно. Ово је основна верзија сјајног производа којег можете направити сами и избећи бацање баснословних сума новца на мање квалитетне верзије извиканих брендова. Упоследњих пар година од кад правим сама природну козметику, уверила сам се да за негу нема боље алтернативе.
Састојци за 100 грама производа по овом рецепту:
25 гр пчелињег воска (
у овом туторијалу, користим пастиле пчелињег воска, али можете користити и восак за сатне основе од вашег локалног пчелара)
20 гр нерафинисаног какао бутера
25 гр ши или манго бутера
30 гр уља слатког бадема или уља авокада *
1 капсула витамина Е
|
Састојци и прибор |
* Када помињем уља подразумева се да мислим на хладно цеђена уља. Никада немојте корстити рафинисана уља када припремате производе за негу коже!
Потребан прибор:
дигитална кухињска вага
1 пластична или ватростална мерица
1 кашика
силиконске модле за мафине или проју
1 кашичица
1 пипета (опционално)
1 пластична кухињска даска
Време припреме: око 20 минута
Време хлађења: око 30 минута
Процедура:
У пластичну мерицу одмерите 25 гр пчелињег воска.
|
Одмеравамо восак... мораћу да смањим количину |
|
Користила сам пастиле пчелињег воска |
Следећи корак јесте истопити восак на пари. Ставите ватросталну посуду у мању шерпу са врелом водом и укључите на малу ватру. Недајте да вам вода прокључа, да не би прскала около.
Лично користим ову Pyrex мултипрактик ватросталну посуду, најзгоднија је, али ако немате посуду од ватросталног стакла, било која шерпица од нерђајућег челика ће послужити. Истопите на пари. Потрајаће око 10 минута.
|
Полако топимо восак... |
За ово време, никако не остављајте шерпу ван видокруга!
Док се восак топи, одмерите у другу посуду какао бутер. Можете га изрендати или надоробити. У принципу не мора бити на ситно, али имајте у види да уколико је ситније, брже ће се истопити.
|
Одмеравамо какао бутер на ваги |
|
Додајемо какао бутер.. |
Када се восак истопио, додајте какао бутер, и мешајте док се и он не растопи.
|
Мешамо смешу... |
Додајте уље слатког бадема и промешајте док се не сједини.. Искључите ринглу и додајте и ши бутер на самом крају и лагано умешајте.
|
Лагано мешамо ши бутер... |
Почеће да се топи од топлоте остатка мешавине. Немојте бити нестрпљиви, веома је важно да се какао и ши бутер полако растопе, јер се приликом стврдњавања након излагања превисокој температури, кристали могу прегруписати другачије, и ваш масажер неће више изгледати исто.
|
Витамин Е |
На самом крају, видите да сам ја овде додала око 2 мл витамина Е. Можете додати једну капсулу, али ово је опционално. Он доприноси стабилизацији уља, како се не би преверемно ужегла. Међутим, уколико потрошити ваш масажер у року од шест месеци, нема потребе за бригом.
Уколико користите силиконски плех за проју као ја овде на фотографији, препоручујем вам да на вагу прво ставите пластичну кухињску даску како се плех не би кривио, а и да бисте успели да га померите. Када сте наместили плех на даску и вагу, сипамо два пута по 50 гр. Пазите да не сипате са превелике висине како не уље не би прскало.
|
Полако сипамо... |
|
Лосион у калупу |
Масажер-лосион ће једном сипан у калу, брзо почети да се стеже. Можете померити калуп преносећи га на дасци. Оставите га откривеног да се охлади на собној температури. Ово ће потрајати око пола сата на температури око 20-25 степени.
Немојте стављати калуп у фрижидер. Кристали бутера ће се другачије прегруписати па ће масажер на крају бити крт или громуљичав.
|
Након пола сата у модли... |
Када се масажер стегао, окрените модлу и сасвим благо врховима прстију притисните доњу страну модле (плеха). Масажер ће сам одмах искочити.
|
Pop-out |
|
Та-да! Наш природни чврсти масажер. |
Пажња! Уколико сте алергични на пчелиње производе, не препоручујем коришћење овог производа.
Паковање
Најбоље је паковати овај масежер у неку пластичну посудицу која вам ће вам бити при руци. Ако га спремате некоме за поклон, препоручујем да га увијете у провидну фолију, а затим у алуминијумску.
|
Масажер са мирисом јагоде - два пакована и један голишав :) |
Употреба
Употреба је крајње једноставна. Само га прислоните и нежно умасирајте (утрљајте) на кожи. Почеће да се лагано и равномерно топи на температури коже. Након тога, одложите га у кутијицу (најбоље је да користите посуду коју можете покрити, како не би падала прашина). Ово је сјајан производ и можете га користити и на сувим крајевима косе, као балсам за усне или третман за испуцалу кожу. Морам да напоменем да од није неопходно овај масажер користити свакодневно, већ повремено, 1-2 пута недељно, више као регенеративни третман.
Рок трајања
Рок трајања овог производа зависи од две ствари:
- као прво, колико су свежа уља и бутери које сте користили
- као друго, на који начин чувате и употребљавате производ
У принципу, пошто је у питању анхидрогени производ, може трајати годину дана. Држите га далеко од директног извора светлости, топлоте и воде.
|
Трио масажера: јагода, нероли и какао бутер (из овог рецепта) |
Лично волим да користим нерафинисани какао бутер и неизбељни, природни (жути) пчелињи восак, јер ми се веома допада природна деликатна мирисна комбинација меда и какаа. Међутим, по жељи можете додати пар капи неког етеричног уља. Пошто је какао-мед арома веома слаткаста, препоручујем да бирате неко комплементарно етерично уље, мада је сам избор на вама. И наравно, избегавајте етерична уља цимета, аниса, каранфилића, и менте, јер она могу веома иритирати кожу. Пре него што што се одлучите за било које етерично уље, свакако истражите сва његова својства, дозирање и упозорења. Такође, ако сте хронични болесници или труднице, потражите савет сертификованог ароматерапеута пре него што почнете да користите било које етерично уље на своју руку.
Уживајте и јавите резултате!
Hvala za ovu detaljnu instrukciju! Ja se vec duze vreme spremam da napravim neki drugi proizvod osim sapuna, narocito sto imam sve neophodne sastojke, ali nikako da resim. Pozdrav,Goca
ОдговориИзбришиDa li se mogu naruciti, ja ih obozavam, ali neamam vremena da ih pravim? :)
ОдговориИзбришиPozdrav Jovana! Ne zivim u Srbiji, pa nije bas izvodljivo za sada. POnekad donosim proizvode u BG, prati blog, postavicu obavestenje, pa mi se javi onda.
ИзбришиNe zivim ni ja u Srbiji. Da nisi mozda iz BiH? :)
ИзбришиNIsam Jovana, malo sam dalje. :) Inace sam iz BG
Избриши