Уради сам - сапун авокадо и маслина

Добила сам доста захтева за новим рецептима. Иако сам ја раније напомињала да главни разлог због којег не постујем толико сапунских рецепата, јесте што у Србији већина састојака које ја редовно користим, или није уопште доступна просечном купцу, или је прескупа, или је сумњивог порекла и квалитета.

Међутим, како ја заиста волим да причам о сапунима и овај блог сам замислила првенствено као место окупљања креативаца, а не излог моје радње, смислила сма један рецпет за који се надам да неће бити немогуће реализовати га у просечном српском домаћинству.

* Морам да напоменем овде опет, да никако не приступате прављењу сапуна прочитавши само овај пост. Изузетно је важно да се првенствено упознате са процесом прављења сапуна хладним поступком. Прочитајте прво моја три претходна поста о припреми радносг простора и безбедности, основној процедури прављења сапуна хладним поступком и неопходним условима сушења и употребе природних сапуна.






Састојци:


  • 350 гр хладно цеђеног маслиновог уља
  • 30 гр хладно цеђеног уља авокада
  • 30 гр кокосовог уља
  • 30 гр палминог уља
  • 57 гр NaOH
  • 128 гр H2O


Суперфат 7%


Ово је савршени сапун за хладне зимске дане. Кремаста, густа пена, прелепо клизи по кожи, а виши проценат суперфата доприноси потпуно декадентном осећају. Као што можете да видите на фотографијама, за овај сапун користила сам моју силиконску четвртасту модлу. Сапун сам за сваки случај, оставила чак три дана у модли да би довољно очврснуо како се ивице не би оштетиле приликом вађења.

Сапун авокадо и мсалина
Природна боја маслиновог и авокадо уља јесте зелена, и некако ме је инспирисала да овај сапун оставим на миру и не додајем му никакве адитиве типа боја, биља и сличног. Јесте да није баш мој стил, али ето, једном до двапут годишње могу и ја да направим нешто сасвим једноставно и да уживам.

Јесам до душе, користила мирисно уље, јер нисам успела да му одолим, али оно није утицало на боју сапуна у овом случају. И супер је испало, нека комбинација краставца, диње, алоје, јасмина, фрезије и сандаловине. ЊАМ!

Размишљала сам да додам и пире авокада овом сапуну, међутим предомислила сам се. Кад год почне вишак идеја да ми пада на памет, ја се приклоним старој изреци - више је мање, и некако успем да саму себе зауставим. Да, и присетим се сваког пута кад сам мислила да ће ето баш још само тај састојак поврх свега бити супер, а уствари се испоставило да је само нарушио прилично добро избалансирану претходну замисао. Наравно, овде не мислим само на прављење сапуна.

Много волим ову кристалну бочицу за уље
Ко прати овај блог неко време, приметиће да ја у принципу не волим да правим сценографију за фотографисање сапуна, али нисам одолела у овом случају. Много ми се допада ова старинска кристална стона бочица за уље. А и сапун ме инспираисао да једем авокадо поседњих дана, па се и ова полутка некако нашла у близини...
Овај сапун иде у посебну limited edition понуду и не верујем да ћу га правити поново у скорије време. Зато изволите рецепт и опробајте се сами, мислим да вас овај сапун неће разочарати. И наравно, јавите утиске!


Edit 26.1.2013.

@Бадем је у коментарима поставила питање којих су димензија сапуни на фотографији и која је запремина модле. Можда ће ово интересовати још неког, па сам одлучила да убацим информације овде. Укупна запремина сапуна по овом рецепту је око 630 грама. Коју ћете модлу користити, у потпуности је на вама. Можете користити било коју силиконску модлу, а верујем да је свима доступна она за мафине/проју, мада ће сапуни из ње бити мало мањи (око 70 гр). Моји сапуни (ови на фотографијама), тешки су око 150 грама. Можете у принципу, користити и кутије за маргарин (детаљно опране и осушене!), или тетрапак за мелко (такође опран и осушен). Приликом вађења сапуна, њих је лакше засећи и ослободити сапун. Онда их исеците по сопственом нахођењу, тј, одаберите величину која вам се допада. 

19 коментара

  1. Ja tooliko želim neki od tvojih sapuna, da moram obaviti jednu narudžbinu, već jednom!:) Samo da se malo svrtim iiii...sapunjanje!;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja želim neku tvoju ogrlicu, pa još onako stylish upakovanu! Nešto ćemo morati da uradimo po tom pitanju kad sledeći put dođem u Srbiju :)

      Избриши
    2. Bez šale, javi se, da se izmenjamo:) Pa, jedva čekam.

      Избриши
  2. It's beautiful, I love the simplicity of the soap. Very elegant. Marieke

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks Marieke and welcome to the blog! It's always nice to meet other soapers in the Netherlands

      Избриши
  3. I love avocado oil in soap and this looks like such a nice recipe, thanks for sharing! The soap turned out so beautiful and creamy :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks Cee, this was one of my 'silent' soaps. Quiet, non-intrusive, yet elegant and classy. at least I like to think of it in that way :)

      Избриши
  4. Pozdrav Ksenija!

    Ovaj "Avokado" sapun je divan, baš je njam :) ! Koje su dimenzije sapuna i masa 1 sapuna ? Pozdrav Badem1

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zdravo Badem, dobro pitanje, stavila sam edit na kraju posta jer verujem da će možda još nekog zanimati.

      Избриши
  5. Wow, love it! One of my favourite soaps! It's really delicate, Ksenija!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks Natalia! I did went out of my usual style for this one, but since spring is coming soon, I will be back to more colorful designs soon!

      Избриши
  6. Sapun izgleda prelepo! Jako je dobro sto si imala strpljenja da ga sacuvas u modli jer ima savrsen oblik i njegova glatkoca bas dolazi do izrazaja. Potuno si u pravu za "manje je vise" filozofiju: i ja veoma cesto podlegnem sindromu da u poslednjem trenutku zelim da "unapredim" dugo smisljanu kreaciju mada se u vecini slucajeva to pokaze totalno nepotrebnim...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Goco! Da znate da mi je uvek najteže da budem strpljiva kada pravim novi sapun, još pogotovo ako me miris 'izaziva' :))) Poslednji put kad sam htela hleba preko pogače (sapun sa tri butera i 5 ulja), gorko sam se pokajala...

      Избриши
  7. Ja moram da postavim praktično pitanje: kako peni? Recept je totalno neobičan,baš bi' ga probala na koži!

    ОдговориИзбриши
  8. Majo, kao i vecina sa visokim procentom maslinovog ulja. Vrlo malo mehurica, a sapunica je nekako mekana i kremasta (neko bi rekao cak i ljigava). U principu, sto se duze susi, to je izvedba pod tusem bolja.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман26. јун 2013. 05:24

    Nisam neko ko ima običaj da piše komentare, ali moram da te pohvalim, način na koji radiš i pišeš, sa mnogo ljubavi, uživanja, potpuno nenametljivo i iskreno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala najlepše, drago mi je da Vam se doapda blog. Ovakvi komentari me ubeđuju da ne radim sve ovo za badava.

      Избриши
  10. Stigao i moj favorit ! Zaista je favorit među sapunima. Vrlo prijatan za kožu, divno klizi i pravi mekanu penu. Posebnu neobičnost mu daje ta sluzavost.

    Hvala Ksenija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala @Badem, drago mi je da Vam se dopada! Totalno je netipičan sapun i nisam očekivala da će se ljudima doapsti, ali svi su mi do sada rekli da su oduševljeni ovim sapunom. Možda se odlučim da napravim opet jednu turu.

      Избриши