#Састојци - Ланолин

Ланолин, такође познат и као маст од овчије вуне, заправо представља себум (супстанцу коју лучи кожа и која чини кожу и косу масним). Вискозна је супстанца која наликује на восак и штити површину коже против временских неприлика. Нешто као овчији природни кишобран. Ланолин је водоотпорна баријера на вуни која се одстрањује приликом стриже оваца и ни на који начин не угрожава животињу (сакупља се са већ одстрањене вуне).

Ако је неко имао искуства у стрижи оваца, зна да руке после ове активности остају свиленкасто меке, а да машине не рђају. Ланолин је уједно и хидратантна материја за кожу и врхунско мазиво за заштиту металних машина. Ланолин је дуго коришћен у формулацији производа за негу коже, чак и у беби производима, док га седамдесетих није заменио петролатум, минерално уље које је нус производ дервације нафте. Како се свест потрошача и докази о нежељеним ефектима које изазив дуготрајно коришење производа на бази петролатума увећавају, ланолин полако али сигурно доживљава препород и повратак на тржишту. Алергијске реакције на ланолин су ретке управо због пречишћеног облика који се користи данас.

Ланолин који се данас производи за формулације производа за личну негу врхунског је квалитета и све чешће га можемо видети као наведени састојак на етикетама.
На собној температури, ланолин је у полу чврстом стању и наликује помало на растопљени восак. Тачку топљења достиже на 40 степени Целзијуса. Његова вискозна природа чини ланолин одличним средством за хидратацију коже које продире кроз горње слојеве епитела и негује кожу изнутра формирајући не оклузивну баријеру што значи да кожа може нромално да дише и обавља остале биолошке функције. Када једном продре кроз кожу, у стању је да одржи и до 400 пута своју тежину у води те представља својеврски водени резервоар. Он има довјаку функцију - хидрира кожу споља и изнутра. Резлтат је кожа мекана као бебина гуза

Ланолин (фото извор)

Не знам зашто нисам раније испробала ланолин у сапунима. Можда због тога што ми је листа жеља хронично предуга. Али сада вам могу рећи да сам потпуно опчињена ланолином. Стварно. Толико ми се допада, да ћу га вероватно стављати од сада па надаље у већину сапуна. Прави невероватно густу и свиленкасту пену. Доживео је премијеру у сапуну Rainbow Sherbet, а у наредним недељама имаћете прилику да га видите у још два сасвим нова сапуна. Ја то кад кажем сасвим нов, подразумева формулацију, дизајн и мирис. Све у једном. :)

Још један нови производ који припремам (није сапун!), а који ће такође садржати ланолин, стиже премијерно на блог у септембру, те ћу онда највероватније организовати и овогодишњи giveaway.
Такође, у наредних пар месеци овај блог ће доживети неке измене, размишљам о некој новој, унапређеној организацији и новим темама о којима ћу писати. Ако постоји нешто што вас занима а до сада нисте видели на блогу, оставите коментар испод текста па ћу се потрудити да напишем нешто и о томе.

Следећи пост - сапун Лаванда Лимунада.
___
СенМи сапуни који садрже ланолин: Rainbow Sherbet, Green Woods, Berrilicious, Lavender Vanilla

8 коментара

 1. I have never heard of lanolin in soap, it sounds so interesting...another thing to add to my list to try! :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. It's amazing and you only need less than 5%. It builds super creamy and stable lather! It's my newest crush in soapy supplies materials :D

   Избриши
 2. Drago mi je da ti se lanolin svidja u sapunima, moram da ga probam. Iako mi je 'pred nosem' kod mog dobavljača, uvek ga izostavim, jer lista za nabavku je uvek dugačka,a ni on nije jeftin. Planiram da probam i svinjsku mast, znaš kako je gladak i svilenkst sapun.
  Čekamo i nastavak...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Znači vraćaš se tradiciji! Ja bih baš volela da isprobam sve životinjske masnoće, ali mrka kapa od toga ovde. :/

   Избриши
 3. Izvrstan post Ksenija, a mene si potpuno ubedila da isprobam lanolin u nekim od buducih kreacija!

  ОдговориИзбриши
 4. Sajan post, informativan kao i uvek ! :)
  Moj predlog za novu verziju je da napravis jedno mesto za sve ove divne savete.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala @magrit! To je bila i moja ideja. Napraviću posebnu stranicu sa izlistanim receptima i informacijama o sastojcima.

   Избриши