#Састојци - уље макадмије

Уље макадамије (Macadamia integrifolia мада постоји неколико варијетета врсте) добија се пресовањем коштуњавог плода дрвета Макадамије. Пореклом је из тропских шума југоисточне и североисточне обале Аустралије. Данас су највеће плантаже у земљама јужне Африке, али се налазе и у Максику, Израелу, на Хавајима, Калифорнији и Флориди.

Плантажа макадамије
Коштуњави плод макадамије обавијен је глатком зеленом кором. Сам плод садржи око 80% уља и 4% шећера и висок постотак витамина Е. Плодови су осетљиви и морају се крцкати ручно након бербе.

Коштуњави плод макадамије
Уље макадамије богато је незасићеним масним киселинама те је препоручљиво грицкати орахе за смањење крвног притиска и ризика од срчаног удара. Веома је богато и Омега 3 киселинама које смањују ризик од артритиса и одржавају ћелије здравима. Олеинска киселина има анти упално дејство и ефектно је у борби против хроничних болести. Богат је извор калцијума, витамин Б комплекса и минерала фосфора, калијума, магнезијума и калцијума.

Добробити за кожу

Уље макадамије одличан је избор за негу свих типова коже, а због високог садржаја палмитолеинске киселине, поготово се препоручује за суву и зрелу кожу. Палмитолеинска киселина природно је присутна у људском себуму код младих људи, али се количина смањује са годинама. Ово уље омекшава и храни кожу и потпомаже у зарастању малих оштећења. Веома се брзо упија и помаже регенерацију коже, темена и косе, па се може користити и као третманска маска за косу.
Уље макадамије обилује и фитостеролима (градивним јединицама ћелијске мамбране), због којих га кожа брзо упија и обнавља заштитну баријеру коже. Линолеинска киселина смирује опекотине и помаже кожи да задржи влагу након излагања сунчевој светлости. Одличан је антиоксиданс, те спречава оштећење коже од слободних радикала.


Уље макадмије веома је стабилано и ако се складишти под оптималним условима, рок трајања је до две године. Бледо жуте је боје, веома вискозно у течном стању, и има веома суптилан коштуњави мирис. Можете га нанети директно на кожу, али уколико сте алергични на коштуњаво воће, боље прво тестирајте уње на малој површини коже. Нанесите 2-3 капи и сачекајте 24 часа.

Веома ми се допало ово уље, и вероватно ћу га користити и даље у неким формулацијама. За сада га можете пронаћи у сапуну Capri Olivo из серијала #инспирација.

слика (1) извор, слика (2) извор, слика (3) извор

8 коментара

  1. It's good to know the many health benefits of macadamia because I simply love eating it! I like it lightly roasted with sea salt, but recently I just finished a bag of macadamia coated with coffee caramel and I must say it was really good! I have a small bottle of macadamia oil and I am using it sparingly for facial soaps. Do you use macadamia oil in many of your soaps and is it easy to find in Serbia?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hi @Soapjam! So far I used it only in two of my soap recipes (and only one appeared on the blog), but I also do plan to include it in some facial serums I want to make. I don't know about Serbia as I live in the Netherlands and mostly import my supplies from the USA. I know, I am nuts, but quality ingredients are my absolute priority. Comparing to most of the butters and some other oils, I find the price of macadamia still excellent so I will probably experiment with it in the future.

      Избриши
    2. Oops, my bad! I thought you were in Serbia because your blog appears in a foreign language with non-English alphabets. I live in the Philippines and I also have to buy many of my soap ingredients from the States. It takes forever to arrive! I hope you get your supplies much faster! :-)

      Избриши
    3. I did start soaping & blogging while l was living in Serbia. I have moved to the Netherlands three years ago, but decided to keep on writing in Serbian in cyrillic. As for the shipping, it really depends from the place of origin I order and the carrier a certain company uses. In my experience so far, FedEx is by far the fastest & safest.

      Избриши
  2. Kako zavidim Siliviji...
    Makadamija, nar,argan, sea buckthorn, kao i još neka egzotična, su na spisku za nabavku- svi za LEAVE ON proizvode! Priroda je zaista čudo, još kad znaš da je staviš u tvoju službu,sreći nigde kraja!

    ОдговориИзбриши
  3. U poslednje vreme sam opcinjena traganjem za tim "retkim" sastojcima i potpuno sam sigurna da ovo ulje kupujem uskoro (cak mislim da cu relativno lako I ovde da ga nadjem). Tebi hvala za ovaj post koji me je inspirisao da se brze bacim u nabavku!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jednom kad se počne, teško se da zaustaviti. Ja sm prijatno iznenađena cenom i dostupnošću naspram dobrobiti, a vidim da je uqe makadamije dosta popularno poslednjih par sezona u novim kozmetičkim proizvodaima na tržištu. Moraću da probam i orahe uskoro, raadoynala sam kakvog su ukusa.

      Избриши