#Састојци - уље авокада

Хладно цеђено уље авокада добија се пресовањем пулпе плода биљке Persea gratissima. Уље авокада садржи висок проценат протеина, амино киселина и витамина. Уље авокада средњег је вискозитета и зеленкасте боје због присуства хлорофила. Рок трајања му је око годину дана, уколико се држи у оптималним условима, на хладном и сувом месту, даље од директног извора светлости и/или топлоте. Сматра се да помаже у регенерацији ћелија и омекшавању кожног ткива. 

Добробити за кожу

Због присуства фитостерола и антиоксиданаса (витамини А, Д и Е), ефикасно смирује површинске упале, црвенило, мале опекотине и зацељује суву и испуцалу кожу. Богато je калијумом и лецитином, и као такво, чини одличан додатак производима за негу косе, лако се упија, хидрира и храни власиште и помаже у борби против перути. Стеролин помаже у третирању старачких пега и регенерацији коже. Одличан је избор за све формулације проивода за негу коже, и препоручује се за људе са осетљивом и кожом склоном иритицаијама.

Уље авокада у сапунима

Да би особине уља авокада могле бити употребљене на најефектнији начин, у рецептима за сапуне не треба бити присутан у високом проценту. Користи се првенствено због хранљивих и исцељујућих особина, али у високом проценту чини сапун мекшим и спречава формирање сапунице. 

Богато је олеинском киселином (75-80%), линолеинском мање (до 10%), стеаринском (око 5%) и палматичном (око 10%). Фитостероли присутни у уљу авокада око између 2 и 6% не могу бити сапонификовани и као такви остају у слободном стању у завршеном производу. Управо због тога, вреди додати уље авокада у рецепт за сапун. Међутим, да би се сјајна исцељујућа својства искористила на најоптималнији начин, не претерујте и гледајте да проценат уља авокада у рецептури не прелази 10%. Такође, имајте на уму да ће карактеристилна зелена боја овог уља утицати на боју сапуна (или било ког другог производа за негу).
Хладно цеђено уље авокада налази се скоро у свим СенМи сапунима.

Ево и једног DIY рецепта за сапун са уљем авокада који сам постовала прошле године и који је и даље популаран и читан. Сви који су пробали сапун из овог рецепта, јавили су да га желе опет што је најбоља препорука!

Ако нисте сапунџија, ево још једног једноставног рецепта за вишенаменске масажере са уљем авокада. Овај масажер може се једноставно и брзо направити и спреман је да се користи чим се стегне. Може се употребити за масажу тела, испуцале крајеве косе, као регенератор за косу, суве табане, лактове и колена или као интензивни ноћни хранљиви третман за кожу лица.


Извор слика (1) слика (2)

1 коментар

  1. Divan post. Ja sam nedavno po prvi put koristila ovo ulje i to sam ga ubacila u sapun sampon. Stvarno je super ispalo! Medjutim sve vise mi se svidja ideja da ubacim avocado u sapun (ponekad prodaju sveze plodove ovde kod nas). Bas me kopka kako bi ispalo...

    ОдговориИзбриши