Природни пудер за тело са лавандом и ванилом

Пудер за тело је производ који сам још одавно желела да направим. Давних дана сам их куповала, али никада нисам била сасвим задовољна учинком. У току истраживања о састојцима, схватила сам да ми  се присуство талка нимало не допада, и да додатно исушује кожу. Приклонила сам се кремама и регенераторима, док сам смишљала који би састојци били алтернатива талку и како да формулишем бољи пудерасти производ.

Данас је пред вама резултат мог мозгања и експериментисања. У питању је потпуно природни пудер за тело са топлим мирисом ваниле и лаванде.

All Natural Body Powder - Lavender Vanilla

О састојцима


Базу овог производа чини прах биљке Maranta arundinacea  вишегодишње зељасте биљке која потиче из тропских шума јужне Америке. Годину дана након сада, врши се жетва корења, које се прво пере, затим  суши и љушти, те пново пере и меље. Течност која се добија тим процесом се даље филтрира да би се издвојима скробна материја која чини чак 23 % пулпе корена. Маранта прах је веома фине текстуре, беле боје, без мириса и укуса. Користи се у кондиторској индустрији за израду бисквита, пудинга и колача, али и у традиционалној ајурведа медицини, али и у неким специфичним видовима дијететне исхране. За људе који су алергични на глутен и кукурузни скроб, ово је најбоља алтернатива. Користи се и за смиривање акутног дерматитиса, а урођеничка племена Амазона га користе за исисавање отрова из ујдеа шкорпиона и паукова.

Сунчан Ускршњи дан

О каолин глини сам већ писала, али није згорег поновити да минерални састав ове глине благотворно утиче на смиривање упалних места, сужавање пора и пружа кожи здрав сјај.

Сасвим ситно рендани какао бутер сам додала ради дубинске хидратације, антиоксидантног својства и јачања кожног ткива. Да ли сам поменула и феноменални мирис нерафинисаног какао бутер? Има ли неког ко му може одолети?

Фино млевени прах ванилe добија се млевењем олеорезина који је у полутврдом стању након уклањања растварача од екстркта ваниле (Vanilla planifolia). Дакле, да разбијемо овде још један популарни мит - етерично (есенцијално, етарско) уље ваниле не постоји и свако ко тврди да га користи или безочно лаже или нема појма. Постоји апсолут ваниле (она друга супстанца која остаје поред олеорезина након уклањања растварача), и СО2 ваниле, али они су толико скупи да их сигурно нећете наћи у производу чија је цена 300 РСД. Да илуструјем, 30 мл ванила апсолута кошта 120 америчких долара. Данас се највише користе у индустрији ботаничких парфема а цене тих парфема неретко су потпуно фантастичне.
Овај прах ваниле у потпуности задржава природну арому ваниле и мирише феноменално!

Хајде погодите која ми је омиљена боја...

Толико се до сада писало свуда о лековитим својствима лаванде  (Lavandula angustifolia), да не знам колико од тога је потребно овде више помињати. Само умирујући мирис лаванде утиче на снижење крвног притиска и ублажује главобољу. У овај природни пудер за тело, додала сам фино млевене цветове и етерично уље лаванде.

Начин употребе


Поспите мало пудера на длан па утрљајте на суву кожу кожу тела у лаганим потезима. Количина од три зрна грашка је довољна за читаво тело.

Паковање


Пудер је пакован у цилиндричне бочице од сјајне, љубичасте пластике са црним поклопцем на клип за једноставно дозирање и прозирном, мат етикетом са назначеним састојцима. Производ је доступан у две величине - у мањој (35 гр) и већој (70 гр) бочици. Само за спољну употребу. Избегавајте контакт са очима. У крајње невероватном случају иритације, моментално престаните са коришћењем производа и обратите се стручном лицу.

Рок трајања


Препоручујум да искористите пудер у року од 12 месеци након куповине како бисте у потпуности уживали у мирисним блаогдетима. Између употреба, чувајте на хладном и сувом месту.

Савет плус

Упарите овај производ са Lavender Vanilla сапуном са ланолином и какао бутером.

11 коментара

  1. Zvuči obećavajuće, a purple pakovanje je bajno :).

    ОдговориИзбриши
  2. Zapravo, uvek kada pročitam shvatim kako mi koji samo pišemo o sastojcima znamo malo, u odnosu na nekoga koji ih kupuje, koristi i ugrađuje u kozmetiku.
    A što se tiče vanile, kod nas je aktuelan spot za šampon koji "sadrži čestice pravih dijamanata", košta takođe oko 300 din.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mišljenja sam da sve što se ne zna, da se naučiti, ali je prvi korak imati kritički stav prema svemu što nam se nudi. A o tome šta se sve na Balkanu reklamira, prodaje i nudi i koje se skandalozne laži koriste bez ikakvih pravnih posledica, to je zaista za poseban serijal. Samo se setim one kreme protiv celulita o kojoj si pisala... To je nažalost, naša svakodnevica, a ne izolovani incident.

      Избриши
  3. Nekada sam koristila puder, ali odavno već ne. Nisam nikad ni pomislila da se talk može nadomestiti prirodnim prahom. Moram da priznam da zvuči fantastično, a evo predloga za editovanje posta- daj neku sličicu samog pudera, prosutog.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odličan je puder, ja ga često koristim i kao dezodorans, i kao suvi šampon, i kao eliminator mirisa za cipele. Dobra stvar je što se može podesiti po meri, pa se čak i ovi komercijalni talkovi mog malo 'dovesti u red' dodatkom eteričnog ulja npr.

      Избриши
  4. Mada puder ne koristim meni ovaj proizvod deluje tako privlacno da bih ga odmah zgrabila! I potpuno si u pravu, sigurno je gantastican u kombinaciji sa "Lavanda & Vanila" sapunom!

    ОдговориИзбриши
  5. ovaj... a kako moze da se kupi ovaj puder? (izvinjavam se ako je glupo pitanje)
    i koliko kosta?
    hvala.

    videla sam recenziju na blogu moj neseser, a odavno trazim puder za telo koji ne sadrzi talk (bezuspesno, naravno).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Andrea i doborodošla na blog! Pošto ja ne živim trenutno u Srbiji, trudim se da nekoliko puta organizujem isporuku kad dolazim ja ili neko od moje familije. Onda objavim listu dostupnih proizvoda i cenu ovde na blogu, pa ljudi mogu direktno da naruče. U ovom tenutku mi izgleda najverovatnije da ću opet dolaziti u oktobru, ali najbolje da pratite blog, fb stranu ili se prijavite na newsletter za friške informacije!

      Избриши
    2. Cena veće bočice (70 gr) je 9 evra ili 1080 rsd. Manja bočica (35 gr) je 5 evra ili 600 rsd.

      Избриши
    3. hvala puno, pratim vas. :-)
      poz

      Избриши