Књиге у 2015 - препоруке

Готово ми је помало  невероватно да већ трећу годину за редом пишем пост са препорукама књига које су оставиле најупечатљивији утисак у току претходне године, али с обзиром да знам да међу СенМи фановима има доста књигољубаца, надам се да ће вам неки од ових наслова заголицати машту.




Од како ми је пријатељица пре пар година открила GoodReads постала сам пасионирани корисник ове мреже. Некако ми је најбрже и најпрегледније да тамо ређам књиге по виртуелним полицама, прегледам туђе утиске, добијем препоруке на основу прочитаних наслова, и сазнам који су то нови наслови о којима се прича. Ту је наравнно и тај моменат где дизајн и распоред у потпуности задовољавају мог унутрашњег листоманијака. а са GoodReads-ом сам макар сада мирна знајући да су све моје листе књига на једном месту, само на пар кликова удаљени.

Не волим да унапред отписујем ауторе, јер сматрам да у сваком жанру има квалитетних остварења, али иако сам се ’прошетала’ кроз 40 наслова, само за пет могу да кажем да су, по мом мишљењу, заиста сјајна остварења која вреди прочитати. Неке сам прочитала на енглеском, али мислим да их има и у превду на спрски, и вероватно их није тешко пронаћи. Без неког посебног редоследа, ево моје листе оп пет наслова:

1. Tulip Fever - Deborah Moggach

Радња смештена у Амстердам XVII века говори о односу између једног угледног трговца, његове младе супруге и талентованог сликара портрета. У доба када се богатство мерило у луковицама лала, двоје младих усудило се да своје животе и снове стави на коцку, наивно мешетарећи на варљивом тржишту препуном живописних ликова.

Данас је некако необично за историјски роман да не скрене у претрану патетику и представи нам идеализовану слику прошлости манипулишући натегнутим и до савршености идеализованим аспектима кроз једнодимензоналну наративну структуру. Због тога ми је овај роман био право освежење. Заиста сјајна карактеризација ликова где нико није потпуно добар нити потпуно лош, праћена је веома сажетим описима свакодневног живота у најсјајнијем добу холандске историје. Невероватно је са колико је мало речи Могачевој било потребно да оживи толико мириса, боја и призора. Прочитала сам ову кнјигу на самом почетку 2015, а њене странице ме још увек прате.

Чујем да се тренутно снима и филм по мотивима из овог романа, надам се да ће бити упола оволико занимљив као и књига!


2. The Woman I Wanted To Be - Diane von Furstenberg




Биографије самосталних и успешних жена требало би да су обавезно штиво за све нас! Живимо у свету где су жене скоро па и институционално дискриминисане, и уместо што су људи окупирани гледањем свог посла, боље би нам било и за нас, и за друштво и за будуће нараштаје, да покажемо више искрене солидарности једне са другима. Не, ово није аутобиографија о моди, о шљокицама, гламуру и скупим ташнама. Ово је интимна прича о страховима, борбама и  падовима једне жене. О томе шта нас чини снажнима, шта је заправо битно  у животу, како да верујемо у себе и на који начин искреност, лојалност, визија и мукотрпан рад могу да нас доведу до најневероватнијих отркића о себи самима. А упознати себе, дозволити себи да маштамо и да се усудимо да остваримо своје снове, више је него што се већина нас усуди да је чак и могуће.



3. The 100$ Startup - Chris Gulilebeau



Верујем да ће се просечан читалац свуда на планети повести за примамљивом графиком и називом ове књиге. По структури, не би се баш сврстала у self-help жанр, а опет није ни неки приручник, уџбеник, ни студија случаја, иако има свег тога по мало.
Мени се чини да је ово пре свега, књига пуна идеја. Пуна могућности. Крис ће вам ако не доказати, оно бар показати да су могућности да остварите своје идеје, снове и жеље, свуда око вас, ако се само запитате како гледате на свет око вас. Шта вам је битно? Шта вас покреће? О чему сањате? Да, могуће је започети ваш бизнис из снова, и могуће је да ће предани рад пратити и материјална добит. А када радите нешто што волите, та ваша посвећеност и идеализам, постаће заразни, неминовно је да постоје људи који мисле као и ви. Сви смо ми посебни и носимо исти потенцијал. На крају крајева, људи не купују од корпорација, већ од других људи чија им се прича допада или их инспирише.
Мислим, шта да вам кажем више, мени су говорили да сам луда што правим сапуне и блогујем. У Србији. На ћирилици. Али ви сте ми сваког дана доказ да то није за бадава. :* Прочитајте ову књигу чак и ако не размишљате о бизнису. Регенерисаће вам веру у добро на овом свету.


4. A Short History of Tractors in Ukranian - Marina Lewycka 



Ово је дефинитинвно најурнебеснији роман који сам прочитала након Where'd You go, Bernadette? Радња се дешава негде око 1995. у Енглеској, а започиње једним телефонским разговором када отац једне од главних јунакиња и у једно наратора приче, јавља својој ћерки да је одлучио да се поново ожени. У својој 90. години живота. За жену три пута млађу од себе коју доводи из Украјине.

Роман је пун живописних ликова који су заправо сасвим обични људи, као ви или ја, или наше комшије, али су их снашле сасвим необичне околности, па покуђавају да се снађу. Kако излазе на крај једни са другима, али и са самим собом, забележено је кроз низ поглавља где се преплићу митске породичне приче, необични путеви емиграције, могућности и немогућности интеграције у нови систем и друштво, шта то уопште данас подразумева, зашто, ко коме и на који начин треба да се прилагоди. Поука кроз забаву, или можда обрнуто? Да ли и ваш утисак мое бити обојен чињеницом да припадате западу или истоку? Или смо сви негде ’између’?


5. Islednik - Dragan Velikić

Једини балкански аутор који је доспео на моју листу топ 5 у протеклој години, а уједно и први Великићев роман који сам до сада прочитала. Не знам уопште како ми је он промакао са радара. Препоручили су ми га у књижари Делфи кад сам у новембру била у Београду. Били су тако тајновити кад је радња у питању, да ме је сама та чињеница заинтригирала.

Сјајан роман, интроспективан али и ретроспективан, говори о нашој колективној југословенској историји, можда на начин на који људи данас не желе да слушајау. Сада, када смо се завадили, људскост и присност више нису у моди. Зашто је то тако? Шта нам се десило да се толико отуђимо, а да смо опет заједно? Да делимо сту судбину, раздвојени и разорени.

Успут, невероватно су ми се допали описи неких места у Хрватској, толико да сам чак успела да призовем и неке слике Пуле из сопственог сећања. Оних догађаја за које мислите да су се толико давно одиграли, да нема шансе да их се заправо сећате, јер, чега се даца заправо сећају? Ово је личан роман који припада свима нама.
Након Иследника, дефинитивно ћу потражити још неки Великићев роман.

- - -

Баците поглед и на препоруке за 2104 и 2013.

Које су књиге на вас оставиле најјачи утисак у 2015? Волела бих да чујем ваше препоруке :)

5 коментара

  1. "Kad je Bog bio zec" :)
    Rastezem pisaanje ovakvog posta dobrih 15 dana..:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam te nagnala da konačno objaviš novi post i to sa listom! Zec je već na to-read listi! Kako si stigla da pročitaš onolke knjige, meni stvarn o nije jasno. U čemu je tajna? :D

      Избриши
  2. Post je super,obozavam citanje i bas si me zainteresovala,izgleda da su sve knjige odlicne,nisam ni jednu procitala,mada zaista puno citam,mada ova prva me sadrzajem najvise opcinila,mada sve,divno,hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako bih morala da biram dve, onda kaem krenite od Lala & Traktora! :D
      Koji su Vaši omiljeni naslovi u poslednje vreme?

      Избриши