Ginger Patchouli

Једна од главних предности које хобисти имају над профитом вођеним произвођачима било каквих употребних предмета, свакако је и могућност пажљивог и крајње личног одабира градивних састојака и употребних материјала. Тако се и ја трудим онако, крајње пристрасно, да поред основних уља, боја и осталих декоративних додатака, и мириси буду баш по мојој мери. Као одбрамбени аргумент, свакако потрежем чињеницу да је моја олфакторна палета крајње демократична и да великодушно прихватам најразличитије мирисне ноте са широким сетом фасета. Уосталом, колико познајете десетогодишњака који би желели да буду парфемџије кад порасту? У том сам науму била прерано осујећена, али последњих година круг се полако затвара, а и овај хоби је донекле тестамент већине мојих естетских идеала и пасије ка ручно креираним уникатним предметима свакодневне употребе.

Мишљења сам да не могу никако да вам представим а камоли понудим, нешто из чега не стојим у потпуности. Што не користим и сама, и што ме чини срећном. Али и без обзира на то, волим увек да чујем ваше идеје и предлоге. Један од начин била је и велик анкета прошлог пролећа (још једном велико хвала свима који су учестовавали!). Још један начин, била је и мнини-анкета на маргини блога за одабир мисирса сезонског сапуна. Тако је претпрпшле јесени настао Caramel Pear. Зимус сам поново поставила најужи избор од четири пролећна предлога и ево ко је по вашим гласовима победник.За длаку је измакао и позиционирао се испред комбинацје меда и руже. Признајем, изненадили сте ме. Пачулија је једна сасвим посебна биљка, која сакако не оставља никог равнодушним. Никако не може да се каже да је мирис свеж, пријатан, или да је таааако сууупер. Овакве коментаре најчешће срећем по козметичким блоговим шароликог садржаја. Шта то уопште значи? Неретко се питам како је могуће да се неко ко представља одређени производ, не потруди да истражи ама баш ништа о томе шта он заиста садржи и представља, а не шта се прочита у маркетиншким предлошцима. Али, то је нека друга тема...

Моја афера са пачулијом развила се тек недавно, пре једно четири године. Било ми је тешко да проценим и прихватим карактер њеног мириса. Иако се мирисне (етеричне) есенције добијају путем неколико различитих процеса дестилације, мој омиљени облик је уље добијено дуплом парном дестилацијом, остављено да сазри 2-3 године. Као и обично, веома је незахвалан задатак покушавати дочарати ширем аудиторијуму путем вербалне реторике, веома личне импресије и сензације које изложеност одређеним мирисима доноси. Да ситуација буде још гора, спољни услови (влажност ваздуха, годишње доба, температура), као и лични телесни фактори (хормони, исхрана, медикаменти), неумитно придодају слојеве имагинације нашој интерпретацији.

На пример, пачулија има изразито мушки карактер, земљану топлину и узбудљиве, оштре зелене ноте, које одговарају модерном, активном мушкарцу. Дота људи које срећем поготово овде у Холандији, инстиктивно повезује пачулију са мирисом хипика, што је самим тим, увијено у негативан контекст сумњивог морала и хигијенских навика. Вероватно бисте се изненадили да чујете како неки од екстремно популарних женских мириса попут Angel Тијери Миглера, Шанелов Coco Mademoiselle или Диоров Midnight Poison садрже високу концентрацију пачулије.

Како себе не видим као присталицу монотематских креација, тако ми није било довољно да се задржим само на пачулији. Тражила сам супротан, али комплиментаран карактер. Зачин који окрепљује и голица чула. Да не будемо досадни са стандардним циметом и каранфиличем, ето мрвице искричавог корена ђумбира, свеже наренданог. Ову фантастичну мирисну бомбу волим да конзумирам и у јелима, коачима, освежавајућим напицима, па и у парфемима. Није ни чудо да је једна од мојих омиљених мирисних креација BLV Bvlgari заснована углавном управо на ђумбиру. Доказ да је ђумбир подједнако занимљив мушкарцима као и дамама, јесте и последњи хит парфем Blue куће Шанел намењен превасходно управо мушкој клијентели.

И успело је! Искричави ђумбир и баршунаста пачулија маме вас да закорачите у једну другу димензију чула. Поврх свега, овај сапун обилује и свежим козјим млеком, што вам по први пут представљам овде на блогу. Ово је ограничена серија, али ако вам се допадне, обећавате да ћете ми јавити, зар не?

Нема коментара