Питања и одговори

Током моје четворогодишње авантуре на овом блогу, примила сам доста ваших мејлова. Било је ту похвала, али и питања и захтева различите врсте. Као суму питања која најчешће добијам, одлучила сам да саставим овај пост јер за већину питања која се понављају 100 пута, заиста немам времена да одговарам свакоме понаособ.
Уколико желите да прочитате нешто чега тренутно на блогу нема, оставите коментар и гледаћу да се позабавим тим питањем.

1. Како препознати природан сапун?

Ово је питање које верујем, свима прво падне на памет и којим сам се и сама бавила на почетку моје сапунџијске авантуре. За детаљаније информације и фотографије, кликните овде и овде.

2. Које боје се користе за бојење сапуна?

Постоји неколико врста природних и лабораторијских боја које се користе за бојење сапуна. За детаљан пост и фотографије, кликните овде.

3. Где могу да набавим СенМи сапуне?

Сви СенМи сапуни производи су из моје скормне радионице. Тренутно не живим у Србији, али долазим неколико пута годишње и у тим приликама одговарам на поруџбине у Србији. Количине производа су увек ограничене, па ако желите да сазнате међу првима када је могуће наручити, пријавите се на СенМи мејлинг листу.  У Београду је могућа лична испорука, а по договору пакете шаљем ПостЕкспресом.
Уколико живите у Европи или Америци, производе можете наручити путем СенМи међународне онајн продавнице.

4. Да ли природан сапун има рок трајања?

И да и не. Сапуни који су сапонификовани довољном количином соде у односу на мешавину уља, могу се чувати десетинама година и  и даље бисте их могли корисити. Нарвно, до неких промена долази. Боја се мења, мирис ће избледети поготово ако сте користили етерична уља која ће такође изгубити своје ароматерапеутско дејство. Уколико сте пак, радили суперфат (суперфат - додатак екстра количине уља од 1 до 15 % за максимизирање хранљивог дејства), може се покварити. Заправо, може се десити да ужегне после неког времена. Ово се дешава уколико базна уља која сте користили нису била свежа. Свако биљно уље а ту подразумевамо и бутер, има свој рок трајања који се креће у зависности од тога које уље је у питању, од шест месеци до две године,а обично годину дана. Дакле, то уље које остане слободно у сапуну (невезано процесом сапонификације), заправо ужегне. Мада сапун и даље остаје функционалан, али не баш пријатне ароме.

5. Зашто је овај блог на српском?

Из два разлога. Прво, постоји толико квалитетних блогова и извора информација на другим језицима, те сам мислила да није на одмет писати на српском за све оне који би желели да знају више, а можда не познају друге језике. Они који их знају, неће имати проблем да пронађу друге блогове. Друго, Београђанка сам, али не живим у Србији, а када се сваког дана споразумевате и радите све на туђем језику, ваш матерњи почне да вам недостаје. Овај блог је и делом мој лични дневник о сапунским авантурама.

6 . Који рецепт за сапуне користиш?

Ја немам универзални рецепт и ретко понављам туре. Неке од рецепата могу поделити, али џаба вам то кад живите у Србији - већину састојака које ја користим тамо не можете наћи. Не постоји један једини рецепт за прављење сапуна и морате континуирано учити све о својствима уља, боја, биљака, опереме итд. Ово би отприлике било као кад би вам неко рекао 'Дај ми рецепт за торту'. А њих има милијарду различитих.

7. Како да сазнам више о процесу прављења сапуна?

Научите енглески. Или немачки. Или француски. Читајте блогове и књиге свакодневно. Уложите доста пара и времена у набавку штампане литературе. Знање енглеског није опција, него обавеза у овом случају. На страници 'blogroll' поставила сам линкове ка блоговима за које сматрам да су информативни за почетнике (и уопште, за све).

8. И ја правим сапуне. Да ли могу да ти пошаљем неколико да пробаш?

У изузетним случајевима, да. Контактирајте ме на мејл (на страници 'о мени'). Али знајте, да ако прихватим, то ме не обавезује да у било ком смислу хвалим ваше креације на овом блогу нити било где другде ако лично сматрам да нису за то спремни. Такође, нећу их ни кудити, већ ћу вам одговорити отворено у приватном мејлу.

9. Како да региструјем фирму за прављење сапуна?

И даље ми је фасцинанто колико оваквих питања добијам, јер сам бар једно 15 пута поновила у постовима но овом блогу да ја не живим у Србији. Шта бих ја радила да живим у Србији? Отишла бих у надлежну пореску управу да се распитам и прочитала законе на сајту Владе. МОЛИМ ВАС НЕ ПОСТАВЉАЈТЕ МИ ВИШЕ ПИТАЊА ОВЕ ВРСТЕ.

10 . Да ли можеш да ми препоручиш неку литературу?

Да, спремам пост на ову тему, тако да га очекујте ускоро.

11. Како да пакујем сапуне?

Одговор на ово питање зависи од ваше личне маште, уложеног труда, материјала, новца, времена. Молим вас не очекујте од мене да вам ја правим бесплатан дизајн за вашу фирму! Ако немате креативности, ја вам је не могу накалемити.

12. Како да најбоље да продам моје сапуне?

Опет подвлачим да ја не живим у Србији. Али кад већ инсистирате, рећу ћу вам оно што знам:
  • покушајте online на Артијани
  • покушајте на Лимунду
  • учествујте на базарима рукотворина

13. Где да набавим мирисе које користиш?

Информације о томе где тачно набављам сировине не одајем јавно нити било коме. Далеко да од тога да је то нека посебна тајна, али једноставно сматрам да ако сте иоле искрено заинтересовани да правите сапуне, у року од три секунде ћете на гугл претраживачу пронаћи стотине специјализованих дистрибутера. Уколико то за  вас није опција, придружите се неком од специјализованих форума и фејсбук група где се на ову тему полемише далеко више него што бих ја сама о томе могла да причам.

14. Где у Србији могу да набавим уља и воскове?

Заиста не знам, јер у Србији не живим, али знам да ниједан од реномираних дистрибутера материјала и оперме за прављење сапуна у домаћој радиности, није присутан ни у Србији, а ни у околини. Будите обазирви приликом куповине материјала и распитајте се о пореклу и року трајања.