Обојити или не обојити?

Када је циљ направити сапун који лепо изгледа, прва ствар о којој сапунџија мора да размисли јесте боја. Срећом, данас постоји широк дијапазон производа који се могу употребити за бојење сапуна. У овом тексту приказаћемо неке од најпопуларнијих избора за које се произвођачи данас одлучују.

Пигменти
Пигменти су врста боја које укључују оксиде и ултрамарине. Ово су природни пигменти екстраковани из глине, стена или чак инсеката, који се употребљавају хиљадама година уназад за справљање фарби. Сапунџије данас користе пигменте који су хемијски идентични са онима који се срећу у природном окружењу, али се производе у лабораторијским условима. Неколико особина пигмената чине их популарним сапунџијским избором:

 • приступачан је широк спектар боја које се могу мешати и тиме постићи нове нијансе
 •  не разливају се. Када се дизајнира сапун са неколико слојева различитих боја, последње што желимо да видимо јесте да се слојеви међусобно разливају.
 • нијанса боје се неће променити без обзира на присуство натријум хидроксида (NaOH). Код других боја са висока pH вредност може произвести изненађујуће резултате. Пигменти су довољно стабилни да можемо са сигурношћу очекивати да се боја сапуна неће изменити.

 Oвај сапун направљен хладним процесом, обојен је зеленим пигментом.


Раствори
Још један популаран избор јесу раствори. Ово су синтетичке боје које се употребљавају у многим производима, почев од хране до козметичке и фармацеутске индустрије.
Када су у питању раствори, важно је упамтити:
 • спектар боја је огроман, и укључује и прилично специфичне нијансе које могу бити корисне при креирању необичних сапуна
 • нажалост, раствори се углавном разливају у сапуну, тако да понекад није могуће направити шарени сапун који ће изгледати перфектно
 • у присуству NaOH, понашају се непредвиђено често мењајући нијансе, стога је најсигурније купити боју за козметичке производе са назнакама да су тестиране на сапунима израђеним хладним процесом

 Ови глицерински сапуни обојени су лабораторијским бојама-растворима.


Минералне боје (познате и под именом 'mica')
Минералне боје су у форми праха, са микрочестицама које рефлектују светлост, тј. светлуцају. Када се помешају са пигментом, добија се светлуцави ефекат који је посебно уочљив код глицеринскисх сапуна. Пошто су минералне боје мешавина минерала и синтетичких боја, оне:
 • неће се разливати
 • могу понекада бити нестабилне у ХП сапунима, у зависности од тога која је боја помешана са минералном

 На овим сапунима употребљена је златна минерална боја ради постизања гламурозног шмека.


Природне боје
Они који желе да обоје свој сапун природном бојом, немају баш пуно могућности избора када су у питању нијансе. Овде можемо разликовати две категорије: глине и биљке/зачине. Глине се ваде из посебних лежишта широм планете. У зависности од минералне композицие глине, боје варирају од различитих нијанси браон, зелене чак и жуте. Пошто су као елемент веома стабилне, њихова се боја неће никада променити нити избледети. Исто се не може рећи и за биљке и зачине. У ову категорију убрајају се туцана паприка, спирулина, першунов лист, мрвљени цимет, латице руже итд. Многи од ових састојака временом бледе. Такође, не могу све биљке и зачини да поднесу вискоу pH вредност ХП сапуна. Можемо рећи да је готово правило да сваки од органских додатака у сапуну временом поприма браон боју.


Ови сапуни обојени су зеленом глином уз додатак млевених листова сушене нане.


Одабир боје за сапуне зависи од многих фактора: порекла, цене, доступности, изгледа, особина за рад, личног укуса. Ако вас занима зашто ваш сапун изгледа тако лепо, погледајте којом је бојом обојен. И, уживајте!4 коментара

 1. Molim vas recite mi gde ima da se kupe pigmenti ili Mica? Trazila sam svuda ali nisam mogla da nadjem.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Kao što sam nebrojeno puta ponovila na blogu, ja ne živim u Srbiji niti se tamo snabdevam, tako da Vam po tom pitanju zausta ne mogu pomoći.

   Избриши
 2. Korisne informacije, imam samo nedoumicu, pa ako može pomoć - da li u izradi sapuna mogu koristiti ove pigmente http://www.la-ram.rs/shop/slikarski-materijal-pigmenti-c-31_111.html? Jer na dnu spiska stoji TiO2, a on se takođe koristi. Unapred zahvalna!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne vidim na linku INCI sastav ovih pigmenata tako da bih mogla sa sigurnošću da Vam odgovorim. Neki od ovih pigmenata mogu biti nepodobni za upotrebu u kozmetičkoj industriji i u proizvodima za ljudsku upotrebu.
   TiO2 se svakako može koristiti.

   Избриши