Део 3: Правилно сечење, сушење, складиштење и употреба

Ово је трећи пост у серији Како направити сапун у домаћој радиности? Направили сте ваш први сапун следећи упутства из постова:


Сечење
 
Сачекали сте 24 до 48 сати. Уколико сте користили силиконски калуп, биће веома једноставно извадити сапун. Очистите и осушите радну површину. Пажљиво окрените калуп лицем на доле, придржавајући уколико је потребно, сапун да не испадне нагло. Затим благо растегните прстима ивице калупа и притисните нежно дланом сапун на доле.  Сапун би требало да испадне веома лако из силиконске модле уз употребу минималног притиска. Уколико приметите да је сапун још увек мекан и не излази из модле, оставите га још неколико дана пре вашења.
Готов, стегнут сапун у силиконској модли

Сапун можете исећи на комаде величине која вам одговара. Претходно (опционално) навуците пријањајуће рукавице од латекса.

Нож којим ћете сећи треба да буде од нерђајућег челика обавезно и добро наоштрен. Није згодно да нож буде превелики али ни премали. Дакле, избегавајте ножеве за месо или стоне ножеве. Обратите пажњу да сечиво ножа не буде пре мекано, већ чврсто.

Примери ножева

То можете лако проверити уколко прстима покушате да померите сечиво лево или десно. Неопходан вам је нож који ће стабилно лежати у руци и неће вас жуљати.

Зум на сечиво доњег ножа са претходне фотографије
Сапун сеците комад по комад. Када сте одмерили колики ће бити рез, у једном сигурном вертикалном потрезу исеците цео комад.

Сечемо....
Поновите радњу док не добијете исечене комаде жељене величине.



Сушење и складиштење
 
Уклоните модлу и нож, и поређајте сапуне на крпу негде где не постоји опасност да се у пролазу оштете или падну. Ставите их нпр. на орман или неку високу комоду. Сваки сапун направљен хладним процесом, мора да се суши бар четири недеље на ваздуху. Не постоји начин да убрзате овај процес. Неколико пута обрћите сапуне тако да свака страница подједнако буде изложена ваздуху. Након месец дана, сапун је спреман за употребу.

Откривени сапуни који се суше
Можете их упаковати како год желите и поклонити пријатељима или чувати за сопствену употребу.
Препоручујем да сваки комад запакујете појединачно и запишете датум производње. Запаковане сапуне чувајте на хладном (али не у фрижидеру!), или макар на уједначеној собној температури, и немојте их излагати директној сунчевој светлости нити другим изворима топлоте.


Употреба

Природни сапун користите колико год пута желите у току дана, али после сваке употребе одложите га на решеткасту цедилицу. На тај начин продужићете животни век сапуну. Дозвољавајући да се вода оцеди, сапун неће омекшати. Животни век једног сапуна од 100 гр отприлике је 3-4 недеље уколико рачунамо једно туширање дневно и 4 до прања руку, мада је ово заиста индивидуална процена и зависи и од тога да ли ћете сапун сапуњати ка кожи директно, или пак волите да користите најлонску пуфну или луфу.

У сваком случају, већ после десет дана приметићете огромну разлику у начину на који ваша кожа реагује у поређењу са вештачким детерџентима и геловима за туширање које сте користили пре. Свакако ћете уживати у добром производу који сте сами направили уз минимална улагања.

Уживајте!

3 коментара

  1. Šta misliš: koliki je preporučeni vek nekorišćenog sapuna? Koliki bi bio kad je neupakovan (kad bi ga čuvali za sebe) ,a koliki kad je propisno upakovan?

    ОдговориИзбриши
  2. @maja, ja sve mislim da sam pisala nesto o tome... U principu, prirodni sapun nema klasican rok trajanja, i posle 50 godina se moze koristiti. Vremenom ce se sve vise stvrdnjavati, promenice boju i izgubiti miris, ali ce biti ok za koriscenje. Kljucna stvar je da se cuva na tamnom i suvom mestu, pogotovo ako se radi superfat.

    ОдговориИзбриши
  3. Džaba on može da se koristi,ako više nema prvobitni izgled,a posebno miris! Neki kažu da je kod nas preporučen rok 3 god.,zato sam pitala.

    ОдговориИзбриши