Део 1: Безбедносне инструкције

Прављење сауна може бити веома забавно и изузетно креативно. Међутим, уколико сте почетник, неопходно је детаљно се упознати са свим мерама предострожности. Апелујем на све вас да ове припреме схватите озбиљно и да не приступате справљању сапуна пре него што испратите све наведене кораке.

Припрема радног простора

Прво, пошто ћете сапун правити у кухињском простору, пре прављења сапуна неопходне је опрати све судове и очистити све радне површине као и шпорет. Када једном почнете, биће вам потребно доста празног простора, а не желите да вам сапун упадне у јело или пиће.

Друго, малу децу и кућне љубимце одстраните из простора где ћете правити сапуне и држите их подаље док не завршите читав процес. Пошто ћете у једном тренутку руковати са каустичном содом, апсолутно је неопходно обезбедити радан простор и децу и животиње удаљити од и најмање потецијалне опасности.

Заштитна опрема

Веома је битно да пре него што приступите процесу израде сапуне, заштитите своје руке, лице и тело. Урадите следеће:

  1. обуците мајицу дугих рукава и панталоне
  2. навуците кецељу
  3. ставите пластичне наочаре за очи (као наочаре које користимо за кречење, можете их пронаћи у фарбарама); ношење ових наочара схватите као апсолутни императив, руковаћете са содом и слепило није нешто са чиме желите да се играте, зар не?
  4. ставите једнократну хируршку маску на уста (доступне у свакој апотеци)
  5. навуците гумене рукавице до лактова (гумене рукавице које користимо за прање судова)
  6. обујте обућу са затвореним прстима

Радни материјал

Сву опрему коју будете користили за прављење сапуна, свакако одвоје од оне коју користите кад кувате (са изузетком кухињске ваге, наравно).

1 дигитална кухињска вага
1 силиконска модла за хлеб
2  варјаче
1 шерпа од нерђајућег челика
1 пластична ванглица за мућење крема
2 стаклене или пластичне тегле/мерице (једна мања и једна већа)
папирни убруси
термометар
1 стик блендер

радни материјал


Иако се опрема коју ћете користити за прављење сапуна не разликује од оне коју користите за справљање хране, веома је битно да ипак раздвојите те сетове и да оно посуђе кје користите за сапуне - користите заиста, само за сапуне.

Нема коментара