Лимун и лаванда

Морам да вам признам одмах на почетку да никако не разумем људе који не воле мирис лаванде. Прихватам да постоје, али мени је толико немогуће не уживати у том опуштајућем мирису, да стварно не знам како они преживљавају. Ја обожавам лаванду. Волим њене суптилне пупољке у свим нијансама мени омиљене љубичасте боје. Волим да осетим тај благи миомирисни поветарац када отворим прозор, радим у башти или шетам улицом. Лаванда је овде веома уобичајена као кућна биљка, и генерално не захтева пуно бриге уопште и доста људи је гаји у предњим баштама. Инсистирала сам да и ми ове године засадимо једну леју лаванде испред куће. Одабрали смо неколико 'северњачких' сорти које успевају на овој хладној клими. Читава леја била је скоро три недеље у цвату - милина!
Lemon Lavender Handmade Soap



Иако обожавам лаванду, отворена сам за откривање нових мириса, па тако кад ме неко пита 'а јел имаш неки сапун са лавандом' ја се мислим од свих ових комбинација, варијанти и маштовитих креација, ти баш запео за лаванду? Мислим, кад бих морала да правим сапун у комерцијалне сврхе, била бих приморана да правим сапун са лавандом у огромним количинама, да би ми на крају вероватно пресело. Још једна предност некомерцијалне 'хоби' производње је што сам у могућности да испробам далеко више занимљивих производа, и да увек имам нешто ново у понуди.

Дошло је време да поново направим лаванда сапун, али да се не бих понављала, одлучила сам да испробам нову мирисну комбинацију. Почетком лета уживала сам данима у лимунади са лавандом, па сам хтела да направим и сапун са том мирисном комбинацијом.

Комбинација боја сама се наметнула, а како су мале туре сапуна тешке за маневрисање у смислу дизајна, одлучила сам се за једноставан изглед са малим твистом на горњој површини. Ове кремасте фрцокле и таласиће иначе обожавам да правим (кад већ не правим торте, макар се овде изиграм). Мислим да су између осталог, и по томе моји сапуни постали препознатљиви.
Lemon Lavender
У горњи слој додала сам мрвицу љубичастих перлица од јојобиног воска за благу ексфолиацију. Овај љубичасти пигмент ме је тотално (поново!) изненадио, јер сам овог пута заправо добила боју коју сам очекивала. Са њим се никад не зна и то ме страшно нервира. То је био иначе и главни разлог да сам се пре годину дана отприлике, одлучила да дизајнирам сапуне без помисли на љубичасту боју. Али овде је испало ок.

Али вас вероватно занима мирис више него моји проблеми. :) Врло је необичан, и не, не мирише уопште онако како мирише лимунада са лавандом. Али опет, дефинитивно мирише на лимун и лаванду, с тим што није баш тако једноставан мирис. Лимун више подсећа на мирис зашећерене нарендане лимунове коре, а прати га суптилни мирис лаванде у цвату са тоновима зреле поморанџе. Зејдно, усидрени су благим нотама маховине и пиљевине. Ако волите мирис шуме и свеже обрађеног дрвета, мислим да ће вам се допасти мирис овог сапуна.

Lemon Lavender Soap
Не бих могла да га општем као свеж ни узбудљив, ни претерано женствен, а опет ни баш мушки, мада ми се овде једна другарица одушевљава колико је свеж и опуштајући. Лично не знам баш како се та два придева слажу један са другим, али тако га је она описала. Укратко, мирис је врло специфичан.

Нисам сигурна да ћу овај сапун поново правити, али мислим да би ово мирисно уље било одлично за свеће. Знате оно кад кажете да ваше млеко за тело не мирише баш исто као и ваш парфем, а требало би јер је из исте колекције? Дешава се често да различити медијуми другачије реагују и трансформишу се заједно у један сасвим посебан производ.

Састојци: девичанско маслиново уље, дестилована вода, кокосово уље, палмино уље, NaOH (сапонификована каустична сода), рицинусово уље, ши бутер. 

6 коментара

  1. Hi,hi,ja sam od onih koji ne vole lavandu,tj.njen miris. I preživljavam sasvim ok! No,primetila sam da su mi blendovi interesantni, a posebno ne bih imala ništa protiv da mi raste na terasi. Toliko je dekorativna, onako bušasta i ljubičasta,da me oduševljavaju nepregledna polja lavande!
    Odlična ti je ljubičasta boja, a sigurna sam da jojoba perlice (koje se skoro i ne vide na slikama) daju poseban šarm ovom sapunu. A i miris,iako nije blend,već miks u dva sloja, mi golica maštu....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, moraću da nađem neki sapun koji će te preobratiti u lavandoljupce. Sigurna sam da postoji neka kombinacija koja će te oboriti s nogu :)

      Избриши
  2. I have not yet worked with woodsy scents, but I love lavender and lemon. I can imagine your soap must smell really nice! Your lavender color almost looks like periwinkle. Such a pretty color. May I know what you used to achieve that color? - silvia

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hi Silvia! Welcome to the blog and thank you for your lovely comments. I used Ultramarine Violet Oxide from BB, but I must say that it is a color that gives me a lot of trouble as you can never guess what shade you'll end up with at the end. But here it was reasonably good behaving.

      Избриши
  3. Kakva kombinacija - svaka cast! Lavandu sam mahom mesala sa etericnim uljima ruzmarina ili nane ali do sada nisam sa limunom. Sigurno mirise fantasticno! I dodatak ovih jojobinih perlica je pun pogodak. Imala sam prilike da ih isprobam u tvom sapunu "Energy" (ako se ne varam) i stvarno su bas dobre za piling tela. Nezne a efikasne! Sve u svemu izgleda da je ovo jos jedan u nizu odlicnih "SenMi" sapuna - bas kao sto smo i navikli!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ruzmarin i lavanda jedna je od mojih omiljenih kombinacija, ali samo kad su u pitanju eterična ulja. Miks EU lavande i limuna (po meni) miriše drugačije nego ovo MU, ali ne mogu sasvim da odredim koje su mirisne note ovde prisutne. Jeste, korisitla sam plave jojobine perlice u Energy sapunu i od tada samo sporadično. Skoro da sam potpuno zaboravila na njih, a baš su dekorative i zgodne za piling. Hvala Goco na svim lepim komentarima i podršci!

      Избриши