12 савета за успешан хоби блог

Након више од шест година блоговања, примећујем да у балканској блогосфери генерално има мало блогова који су посвећени неким креативним хобијима. Неки блогови који су ми били драги, већ су одавно нестали или престали са постовањем. Разумем да личне ситуације утичу на наше одлуке и донекле трасирају наша интересовања и начин на који трошимо време, али ми је ипак жао што више не могу са нестрпљењем да чекам да осване нови пост на неком омиљеном блогу.

Иако неговање и уживање у одређеном хобију не мора нужно бити пренесено и у блогосферу, мишљења сам да јавно писање и повезивање са људима диљем планете који деле ваша интересовања, може у многоме да обогати вашу свакодневицу.

Уколико имате (не)обичан хоби, желим јавно да вас подстакнем да блогујете о вашим рукотворинама и да на тај начин омогућите свима да у њима уживамо. 

Саставила сам листу лекција које сам научила и надам се да подстаћи да и ви почнете да пишете о вашим хоби-доживљајима.




# 1 Не чекајте идеалне услове

... јер их никада неће бити. Никада нећете имати сасвим савршен дизајн блога, одличне фотографије, довољно пара за хостинг, и шта све не. Ако блогујете да бисте поделили вашу страст са светом, почните сад. Одмах. Овог трена. Биће довољно времена успут да за побољшања и промене. Само почните.

# 2 Не слушајте фамилију и пријатеље

Схватите да ће већина ваших најближих посматрати ваш чудан хоби са своје тачке гледишта. Значи, они не могу да замисле да би они то икада радили, али то уопште ништа не говори о вама. Ви волите ваш хоби, он вас испуњава и за вас је најнормалнија ствар на свету да то узбуђење пренесете у блогосферу. Постоји сасвим довољно људи на овом свету који ће желети да читају о томе што ви радите и са нестрпљењем очекивати сваки ваш нов пост.

# 3 Не обраћајте пажњу на савете

Ово иде под руку са претходном тачком. Поред исчуђавања о вашим склоностима, највише ћете чути разлога зашто не би никако, ама баш никако требало да се бавите вашим хобијем или да блогујете. Овакви ’савети’ ће у 99% случајева стизати од људи који, а) не разумеју то што радите, б) немају апсолутно никакве квалификације да спекулишу о блоговању и ц) немају баш никаква посла да деле савете и мишљења која нису од њих тражена. Ваш хоби је сасвим легитиман и немојте се никоме правдати.

# 4 Одредите време за блоговање и будите доследни

Није уопште битно да ли ћете блоговати свакодневно или једном месечно. Одредите учесталост која вам одговара на основу вашег животног стила и навика, али свакако одредите и закажите за себе тачан дан и време  када ћете сести и посветити се вашем блогу. Запишите то у вашу агенду и третирајте као састанак са пријатељем. Вашег пријатеља сигурно не бисте олако оставили на цедилу да чека, па тако немојте ни свој блог. Ако имате и само 2 сата у току недеље, у та два сата немојте ништа друго планирати и немојте их померати због других обавеза.

# 5 Пишите за себе

Сетите се да се бавите вашим хобијем из љубави и не брините како ће други на то реаговати. Пишите зато што волите ваш хоби и желите то да поделите са светом. То је оно што је аутентично и јединствено када сте ви у питању, што ће читаоци сигурно препознати и што ће им се допасти. А да би се то десило, најбитније је да се вама допада то што радите, па тако и пишите.


# 6 Промислите о стилу

Ако пишете за себе и остајете доследни, неминовно ћете изградити публику која ће радо и често читати ваше постове. Ипак, свесно обратите пажњу на граматику, правопис и стил изражавања. Имјте на уму да ће речи које пустите у веб етар, вероватно заувек остати скривене у неком ћошку, шћућурене у неки код. Размислите добро пре него што притиснете ENTER да ли постоји могућност да ћете у будућности зажалити због неких речи. Запитајте се да ли бисте волели да ваша бака, родитељи или деца, прочитају то што сте написали.


7 # Поштујте своје читаоце

Биће момената када ћете посмислити да вам постављају потпуно небулозна или очигледна питања. Увек одговорите љубазно. Ако је вама нешто очигледно, не мора да значи да је и другима, јер на крају крајева, колико ви заправо знате о тим људима? Не оптерећујте се пуно, одговорите кратко и доследно. Свакако никако немојте исмевати ваше читаоце, ни онлајн а ни уживо. Увек је боља идеја да се оријентишете ка креативним циљевима него закулисним трачевима.


8 # Одредите своје границе

Прихватите веома реалну могућност да ће људи шароликих профила и намера покушавати да вас контактирају. Биће оних који желе са неким да се дописују, који ће захтевати бесплатну помоћ/рецепт/материјал, који ће вам красти идеје/постове/фотографије... Уколико сте женско, припремите се и чак и на сасвим отворену мизогену агресију. Не очајавајте и не дозволите да будете застрашени. Овакви догђаји су заиста у мањини наспрам сјајних људи са којима ћете сигурно доћи у контакт и који ће заиста заволети ваш блог и то што радите. Сачувајте своје живце и прихватите да има разних људи са различитим мотивима, онлајн као и у свим сферама живота. Не схватајте све лично. Не извињавајте се, не нападајте, заузмите чврст став, реците шта и где желите ако мислите да је потребно - и наставите даље својим путем.

9 # Непрестано улажите

У данашње време вам заиста није неопходно ништа више од приступа рачунару и солидном фото-апарату уколико желите да почнете да блогујете. Ипак, кад почнете, нећете желети заувек да останете ту где јесте. Уколико сте заиста посвећени вашем хобију, немојте постати аљкави и непрестано улажите у развој својих вештина. Било да то подразумева више сати за читање, или уштеђевину коју ћете потрошити на материјал, или стицање нових вештина које ће вам помоћи да боље представите ваше рукотворине. Волим да се сетим свог првог сапуна, али још више волим да куцам овај пост на блогу са лепим новим дизајном, окружена новим сапунима који се суше, у студију са малом библиотеком и гомилом сировина које чекају да постану нови производи.


# 10 Помажите другима

Увек ће бити људи који деле исту страст ка вашем хобију. Или самих почетника. Пронаћиће вас, питати за савет или мишљење. И то је сјајно! Прихватите то као одличну шансу за размену идеја и за свежу инспирацију. Немојте игнорисати ове људе, али будите јасни шта и колико могу од вас да очекују. Лако ћете препознати ко заиста жели да учи и напредује, а ко пак хоће да ућари преко ваше грбаче.

# 11 Поштујте ауторство

Уколико се деси да позајмљујете туђе фотографије/материјал/речи/упутства, будите фер и наведите то. Поставите линк ка оригиналном посту или фотографији. Помените име оригиналног аутора. Крађа и присвајање туђег дела може прилично скупо да вас кошта, а овде не мислим само на новац. Немојте ризиковати јер се лоша репутација далеко чује и остаје трајно, а сумњам да би вам било свеједно када би неко присвојио ваше дело.


# 12 Не одустајте

На крају желим да вам кажем да не одустајете без обзира на то шта се догађа око вас. Немојте клонути духом уколико ваш блог месецима чита око тридесеторо људи. Главу горе, јер биће боље, заиста! Чак и ако вас снађу разне непогоде у приватном животу, сачувајте ваш хоби и ваш блог као само свој кутак за опуштање. Останите креативни, аутентични, доследни, расположени и сетите се да ово радите јер ви то волите, а не да би вас волели.


Имате ли и ви хоби блог? Каква су ваша искуства и савети? Волела бих да видим чиме се бавите, дефинитивно оставите линк ка вашем блогу у коментару.

7 коментара

  1. Ja sam malkice, iz nekih ličnih razloga,zapustio svoje blogove. Nakon čitanja ovog vašeg divnog teksta o blogiranju potrudiću se da makar malo nadoknadim to izgubljeno vreme.

    ОдговориИзбриши
  2. Post dosao u pravo vreme :) Inspirisao me je da ponovo pocnem da razmisljam o blogovanju u kome sam uzivala, preko koga sam stekla mnoge kontakte i prijatelje I koji mi je bio kreativni outlet. Vec skoro godinu dana vodim veliku bitku da uspostavim balans izmedju poslovnog I privatnog zivota I to mi ne uspeva. Prestala sam da pisem I pratim blogove sto mi veoma nedostaje...Drago mi je da sam makar nastavila sa hobijem, ali tiho, za svoju dusu, bez eksterne komunikacije... Nadam se da cu to uskoro promeniti. Hvala za ovaj divan post a pre svega podstrek! Pozdrav, Goca

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Priznajem da sam pomalo mislila na tvoj blog dok sam ovo pisala. Nedostaje mi da čitam o tvojim sapunima, kremama, tikvicama i ostalim eksperimentima! Znam kako izgleda ta borba za povratak prava i volje za par sati koje želim posvetiti sapunima i blogovaanju. Meni je cela prošla godina bila prilično tragična po tom pitanju, ali sam se regrupisala i odlučila da nastavim. Zakazivanje vremena za sapunjanje/blogovanje mi je mnogo pomoglo. Što se tiče pisanja, rutina mi je najviše pomogla. Samo treba početi, ne nužno na samom blogu ili čak i na sasvim drugu temu, ali kad se jednom stvori rutina, mnogo je lakše. Nadam se da ćeš nas uskoro obradovati novim postovima! Puno pozdrava :)

      Избриши
  3. Pocela sam nekako lagano I stidljivo da pravim svoje sapune . I setajuci po postovima u vezi sapuna pojavio se vas post . Moram priznati da je veoma inspiritivan . Dali ste mi podsticaj da krenem u pravcu postizanja cilja ,a ne kao dosada da sramezljivo ukucanima I malom broju prijatelja pokazujem moje sapune . Lagano cu krenuti sa izbacivanjem slika mojih sapuncica pa mozda jednoga dana otvorim I svoj blog . Veliki poz Ivana

    ОдговориИзбриши
  4. Pocela sam nekako lagano I stidljivo da pravim svoje sapune . I setajuci po postovima u vezi sapuna pojavio se vas post . Moram priznati da je veoma inspiritivan . Dali ste mi podsticaj da krenem u pravcu postizanja cilja ,a ne kao dosada da sramezljivo ukucanima I malom broju prijatelja pokazujem moje sapune . Lagano cu krenuti sa izbacivanjem slika mojih sapuncica pa mozda jednoga dana otvorim I svoj blog . Veliki poz Ivana

    ОдговориИзбриши