Energy

Један од успутних задатака када је у питању прављење сапуна, јесте и смишљање назива истима. Вероватно вам не звучи претерано компликовано, али у принципу то уопште није лак задатак. Некада се деси да имам инспирацију за одређену креацију месецима пре него што успем да набавим све састојке. Некада се међутим, догоди да направим одређени сапун импулсивно и непромишљено, искориштавајући остатке неких мирисних уља, боја или окрајака других сапуна. У том случају, заиста може бити тешко смислити одговарајуће име и опис.

Још на почетку ове моје сапунске авантуре, решила сам да сваки производ који направим мора бити јединствен и препознатљив по себи, али да у исто време одражава слику СенМи како се то популарно каже данас - концепта. Било је промашаја, истраживања, неуспелих рецепата, недоступних састојака, сапуна који временом неочекивано промене боју или мирис, уља купљених по високој цени да би се испоставило да нису свежа... Али, и поред нервирања након таквих догађаја, помирила сам се да све то представља процес учења и самоусавршавања технике/заната/уметности справљања сапуна. Зато је веома битно помно записивати шта сте тачно радили и на који начин. Такође, треба водити детаљну евиденцију о свакој направљеној тури сапуна, записивати опажања о евентуалним променама.

У овом тренутку, користим неколико опробаних рецепата. То се односи на типове базних уља и бутера које користим, њихов количински однос, суперфат, модлу и начин изолације. За боју користим природне пигменте и оксиде, за мирис високо квалитетна козметична мирисна уља (хипоалергенска и без фталата).
Ово је био само један мали update и нека запажања која су се наметнула приликом обнављања градива. Последњих дана гледала сам прве СенМи фотографије и записе, и установила како се временом знање продубило а искуства умножила, те стога овај мали дискурс на почетку поста.

Елем, данас вам представљам нови сапун из радионице.

Energy

Овај сапун назвала сам Energy. Мислим да је ово један веома одважан сапун, деликатног изгледа, а снажног мириса. Мирисно уље је комбинација рузмарина и менте, и мислим да ће као такав бити подједнако занимљив и женској и мушкој популацији.

Energy
Ево и погледа изблиза на горњу површину. Комбинација базних уља укључује девичанско маслиново, кокосово, палмино, рицинусово, авокадо, уље слатког бадема и ши бутер. За боју користила сам титанијум диоксид (природни бели пигмент) и плави оксид. Приметићете у средњем слоју сићушне плаве тачкице. То су куглице плавог воска јојобе. Одозго су коцкице глицеринског сапуна обојене тиркизним минерлним прахом. За две недеље, биће спреман за прво туширање!

Што се тиче имена,  мозгала сам у последње две недеље (од самог дана прављења), и нисам наишла ни на какву алтернативу. Признаћете да на српском Енергија не звучи баш пријемчиво. Мада уопштено говорећи, јесам лично против претераног корошћења позајмљеница и страних речи, разлог због којега ћу највероватније и у будућности наставити да користим превасходно енглеске речи, јесте тај што су и моји сапуни намењени више међународном тржишту. Ако пратите блог, знате да не живим у Србији, и да сапуне доносим само изузетно. Уколико желите да дођете до Energy комада,  најавите ми мејолм да га сачувам за вас.

Нема коментара