Млечна купка са лавандом

... илити 'појма немам како ово да назовем на српском, а да звучи cool'. Овако судећи по наслову, и не мора да вам звучи инспиративно. Међутим, кад сте већ овде набасали, што не бисте остали да прочитате до краја о чему се ради? Нећу да досађујем, обећавам.
Елем, лично нисам била неки љубитељ брчкања по кади. Смежурани прстићи и сува кожа након коришћења неке вештачке пенушаве текућине која осим што мирише лепо, нема ама баш никакав угодни осећај нити учинак на вашој кожи, не одговарају мом појму опуштајућег нити ревитализирајућег купања. Да, то је све наравно било пре него што сам почела да правим природне сапуне и остале мућкалице које виђате овде по блогу. И даље повремено доживим шок када базајући по парфимеријама откријем какав нам све отпад потурају под етикетом производа за негу.
Е па ово је нешто сасвим другачије.

састојци & опрема
Састојци, као што сте већ навикли, најбољег квалитета. Розе со са Хималаја средње гранулације, сушени пупољци лаванде прве класе, нерафинисани какао бутер, пуномасно млеко у праху - као главни састојци. А као посебни додаци, мрвица етеричног уља лаванде и малко соде бикарбоне.


Овакве купке-соли су једноставне за прављење. Наравно, подразумевајући да зnате шта радите, какве састојке и на који начин комбинујете и дозирате и какаве учинак желите да постигнете крајњим производом. По продавницама виђам разноразне глупости које се продају под етикетом соли за купање. Обично је у питању само нека обојена морска со са додатком ароматичног уља. И то вам продају онда као лукс производ. Сложићете се да не треба бити велики геније и приметити очигледну разлику.
Почела сам рендањем нерафинисаног какао бутера. На рупицама ситнијег промера на рендалици. Што је ситније изрендан бутер, лакше ће се растопити у врућој води. Онда је уследило мерење осталих сувих састојака.


Једно од најкориснијих кухињско-сапунских помагала које сам икада купила, јесте ватростална Pyrex мерица. Ако имате прилику да купите једну, не оклевајте ни часа. Трајаће вам до краја живота, а можете је користити за све и свашта. Дакле ја сам и у овом случају користила моју проверену Pyrex мерицу. Овако лепо можете и да видите како сам и шта мешала. :)
Прво сам помешала одвојено со са ЕУ лаванде, а онда додала остатак састојака.
На самом крају, када је све дооообро измешано, готовом купком пунила сам велике кесице за чај. Да, ако сте се питали шта је оно бело са прве фотографије, то су те кесице. Елем, у сваку кесицу по 65 гр купке - довољно за једно луксузно бањање. Добра став код ових кесица јесте што се могу лако затворити препеглавањем, а када их убаците у каду са врућом водом, растопиће све оне дивне благоугодне састојке, а неће вам направити мрље по кади нити ће вам цветови лаванде запушити сливник. На крају купања, само извадите кесицу и баците у ђубре. Милина!

купка и кесице

купка лаванда-какао бутер изблиза
Осмислила сам још пар рецепата, али као и обично, оклевам да поставим знајући да у Србији не може да се дође лако до 90% састојака које користим. Али, потрудићу се да смислим нешто подједнако занимљиво и корисно, а доступно свима. Обећавам. :)

3 коментара

 1. Samo gledajući ove lepe fotografije naslućujem da je ovo pravi spa doživljaj! Želim ti puno uspeha i nesmanjenog entuzijazma u 2012!

  ОдговориИзбриши
 2. buduci da kesica za caj nemamo, smotuljak od gaze je dobra zamjena koja nam je na dohvat ruke! provjereni recepti, PREDIVAN EFEKAT!!!!
  ja cesto napravim ovakav caj u kadi :-) napunim vrelu vodu, ostavim da se sve otopi, bilje napravi caj, i onda udjem sa knjigom... i najcesce mi je vrlo tesko da uopste izadjem iz kade :-))))

  ОдговориИзбриши
 3. eh, i draga mozartiana sve najljepse u ovoj novoj 2012! pa da mirise na ljubav, zdravlje i puno smijeha!

  ОдговориИзбриши