All Natural Soap for Dry and Sensitive Skin

Од како сам по први пут направила овај сапун негде у августу прошле године, без икакве помпе и рекламе, сам се наметнуо као best seller. Ово је такорећи, all natural варијанта мог и даље убитачно популарног Milky Way сапуна. Тренутно је распродан, а нову туру планирам тек негде на пролеће. Сада сам обузета неким новим идејама, па морам мало да се изиграм прво. 

Овај сапун припада линији All Natural сапуна које сам формулисала да огдоварају посебним типовима коже. Формулација се првенствено односи на однос базних уља и додатака. Овај сапун нема додатог мирисног уља, али има неодољив, супиталн мирис путера и меда.

All Natural Honey & Oatmeal
Наменила сам га првенствено људима са нормалном ка сувој кожi, али испоставило се да је, на моје велико задовољство, постаo свачији фаворит. Боја коју видите на фотографији је у потпуности природна, без додатака миерала. Горњи, тањи слој, је заправо слика како би читав сапун изгледао без додатака меда и овсених пахуљица. Шећер у меду је тај који је учинио да остатак сапуна добије овај помало карамелизирани изглед. Волела бих да можете да га омиришите преко екрана!
Базна формулација заснива се на 60 % маслиновог уља, 8 % нерафинисаног какао бутера, уз складно одмерене количине кокосовог, палминог и рицинусовог уља. Поврх тога, додала сам протеине свиле, додатни Е витамин, ливадски мед и ситно млевене овсене пахуљице.

 Мед (Фото извор)
Мед је заиста генијална природна творевина, и мени је лично некако увек било жао људи који су алергични на мед. Дакле, ако припадате тој групи, овај сапун није за вас. У том случају, препоручујем вам радије Milky Way
Док сам истраживала хранљива и остала благотворна својства меда, стекла сам утисак да нема те бољке  у нама знаној (а вероватно и незнаној) историји, против које се меду у оваквом или онаквом облику није користио. Оно што је мене првенствено интересовало, јесте утицај меда у исхрани и у локалним екстерним применама. Дакле, на људској кожи.

Мед има одређено антибактеријско дејство, што због ниског процента воде у њему, али и због присуства водоник пероксида, главне супстанце која меду даје антибакетријско својство. Мед се показао и веома делотворним у третирању опекотина и зарастању мањих рана. Неки чак помињу да мед помаже у скидању килаже. Не знам до душе колико је ово тачно, али не верујем да ћете нешто смршати само од медених сапуна. :)
Поред ових благотворних дејства на кожу, мед садржи белачевине, многобројне минерале (бор, гвожђе, јод, калцијум, калијум, итд) и витамине (Б1, Б2, Б3, Б6, Ц, Е, А, итд). Велики садржај шећера чини да овај сапун производи богату сапуницу са пуно мехурића.


Мислим да сам у неком од ранијих постова већ поменула како су млевене овсене пахуљице један од мојих најомиљенијих додатака спунима. Потпуно је фантастичан осећај купати се спауном са овсем, који је такође богат витаминим и минералима, али и веома хранљивим влакнима. Овас има антиупално и умирујуће дејство на иритирану кожу. Смањује свраб и црвенило. Да ли гребе кожу? често је питање које ми постављају. Не. Пахуљице су млевене ситно, и једва ћете осетити благи пилинг, а осим тога, овас у додиру са водом размекшава, тако да ћете га једва осетити чак и ако имате изузетно осетљиву кожу.

Овене пахуљице (фото извор)
Протеини свиле обнављају кожу и имају способност да привлаче и задрже воду, дубински хидрирајући кожу. Витамин Е је снажан антиоксиданс и спречава негативан утицај слободних радикала (молекули  који оштећују колаген, изазивајући сувоћу и боре). Нашем телу витамин Е је неопходан, али га оно не може само произвести. Дакле, трудите се да једете храну богату овим витамином и да негујете кожу препаратима који га садрже.


Овај сапун није, наравно, вегански, тако да ако сте присталица веганског живота, препоручујем вам природан сапун са белом глином. За све остале, верујем да се одабиром овог сапуна нећете покајати, ово је један од оних који увек добијају. Без обзира на то што сам га ја у почетку наменила људима са сувом и осетљивом кожом, благотворна дејства свих састојака чине га идеалин готво за свакога. 

Имате ли ви искуства са медом у нези коже или превенцији болести? Каква су ваша искуства? Волела бих да сазнам, оставите коментар обавезно!
Пуно снежних поздрава свима до следећег поста. Један потпуно нови сапун је већ у модли, а дужна сам да вас известим и о осталим новитетима!

8 коментара

  1. Dužna,dužna,nego šta!
    Kao dete me je nana budila svako jutro sa kašikom meda i čašom vode. To je bio med moga deke,koji je bio poznat i priznat pčelar u penzionerskim danima. Ja sam taj med gutala 'u komadu',nikako nisam mogla da podnesem da mi se tako sladak i gust rastapa u ustima. Specijalitet je bio matični mleč,koji smo ja i sestra dobijale na vrh minijaturne kašičice.
    Možda je stvarno to imalo udela u jačanju naših imuniteta,jer (kuc,kuc u drvo) nismo nikad ozbiljnije bolovale.
    Danas ga volim na puteru,ponekad u limunadi i zelenom čaju, u medenjacima i u sapunu.
    I baš bi probala i taj tvoj medeni sapun!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, ti si srećnica! Kod mene, nažalost, niko nije pčelar, a ja med obožavam. Matični mleč pogotovo, iako ynam da ne treba uzimati više od jedne kk dnevno, uvek sam preterivala, onako nezasita. XD Ali mislim da mi nije ipak, pomogao protiv bolseti, bar ne nešto vidno. Ali šta znam, valjda se sve računa. Nego, da vidimo mi tvoj medeni sapun...

      Избриши
  2. Čitam ovaj post a sve vreme mi nekako drago zato što sam već imala priliku da isprobam jedan od tvojih All Natural sapuna. Koristila sam ga za lice i mogu reci da je stvarno izuzetan. Dobro i efikasno čisti a uklanja i šminku (uključujući i vodootpornu maskaru). Jednom rečju potpuno razumem zbog čega mu se korisnici vraćaju...
    Što se meda tiče ja imam veliku sreću što je moj svekar pčelar i to potpuno posvećen pčelarstvu pa imamo privilegiju da jedemo med izuzetnog kvaliteta. Osim za ishranu (i naravno kao dodatak sapunima) u poslednje vreme ga veoma često koristim kao sastojak u maskama za lice i stvarno je veoma delotvoran.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za mene nema veće radosti od pozitivnih iskustava u korišćenju mojih sapuna! Zato i radim sve ovo, a kad ne mogu već sama sve da ih istrošim, makar da drugi mogu da uživaju koliko i ja. :) Goco, šta da Vam kažem, i Vama zavidim što imate na raspolaganju first hand med. Ovde se to smatra luksuzom. :(

      Избриши
  3. I love natural soaps, they are my favourites :)
    Oatmeal, as a natural exfoliant and combined with honey, makes a lovely soap. I just adore the rustic look of your soap, Ksenija!
    Wish you a warm day!

    ОдговориИзбриши
  4. Thanks Natalia! I'm looking forward your new posts!

    ОдговориИзбриши
  5. Ksenija,ajd napisi neki post o sapunima u koje se dodaju sveza jaja... :)
    Ja imam farmu japanskih prepelica,pa sam nesto razmisljao da napravim sapun sa dodatkom prepelicijih jaja,koja su inace jako zdrava i delotvorna za kozu (od prepelicijih jaja se prave jako dobre maske za lice)

    ОдговориИзбриши