Чатни од сувог воћа

Док седим за компјутером куцајући овај пост, просто не могу да верујем да су ми сви викенди у протеклих шест недеља били слепљени за радне недеље, тј. сви су ми викенди били радни. Када људи почну да се опуштају и полако плове у претпразнично лудило, певачима заправо почиње најинтензивнији радни период. Поред осам концерата и бог-зна--колико сати проба поред посла и наставе, просто не могу да се начудим и сама како сам све успела да преживим на ногама и при том останем здрава. И наравно, баш како Марфи налаже, деси се ту још и да ми цркне телефон, а компјутер већ озбиљно трокира у самртном ропцу. Сад знате што ме није било оволико неочекивано дуго онлајн. Једноставно, нисам имала времена да дишем нити услова да обзнаним да сам жива, па макар преко Фејсбука или Инстаграма.

Када сам у новембру писала о сезонском сапуну Delicious, поменула сам како сам правила скјаћата-фокаћа хлеб по Невенином рецепту, као и да сам зготовила један нови рецетп. Утисци су позитивни, па овог пута уместо сапуна, ево једног занимљивог, укусног а лако за направити рецепта.

Састојци
Не знам која би реч на српском најбоље описала чатни, јер ипак је поступак припреме посебан, те га не могу назвати џем. Ако знате за неки бољи термин, јавите да појаснимо ситуацију.

Како је Холандија земља људи опседнутих сиром, овај чатни је првенствено намењен као пратилац дегустацији сирева, али наравно није ограничена на њих.

Потребно:

200 гр сувих кајсја
200 гр сувих смокви
100 гр грожђице
100 гр смеђег шећера
2 чена белог лука
aфена кашичица карија
150 мл воде
125 мл сирћета
дубља шерпа од нерђајућег челика
2-3 чисте и суве тегле (или неколико мањих уколико планирате да поклоните део)


Поступак припреме:

Исецкајте на танке тракице суве кајсије и смокве. Одстраните петељке. Бели лук очистите и здробите. Сједините све састојке и кувајте на тихој ватри око 20 минута мешајући повременто. Будите пажљиви и не дозволите да сва течност испари, јер ће шећер почети да гори. Уколико увидите да ће течност испарити пре него што се шећер карамелизовао, додајте још мало воде. Густина коју желите је отрпилике густина џема, да смеша може без проблема да се намаже на хлеб.


Када сте завршили са кувањем, још врућу смешу кашиком сипајте у тегле. Оставите тегле отворене док се чатни не охлади затим их затворите. Препоручљиво је чатни држати у фрижидеру или на хладном и тамном месту. Рок трајања је око три месеца.


Дегустација:

Овај воћни чатни идеално се слаже са плавим сиром, или неким веома, веома старим (2 до 3 године) козјим качкаваљем. Исеците већи багет или земичку, одозго пложите кришку плавог сира 3-4 мм дебљине и једну кафену кашичицу чатнија. Уз чашу расхлађеног шардонеа, направили сте идеално послужење за госте или соло уживанцију. Мада, овај чатни можете јести и као слатко, уз чашу воде, ако нисте љубитељ плавих и јаких сирева.


Уживајте и обавезно ми јавите утиске ако испорбате овај рецетп!


2 коментара

  1. Sir i med, to razumem- jela i dobro prosla. Odlicno! Naravno,ne bas svaki sir.
    Ali, dzem sa belim lukom, pa jos i sirom- e to jos nisam cula. Naravno, ja sam ti od onih radoznalih koji bi to probali! Skroz cool, nema sta!

    ОдговориИзбриши
  2. Na zalost do sada catni nisam imala prilike da probam ali ovaj recept deluje tako ocaravajuce! U potpunosti delim tvoju frustraciju sa manjkom slobodnog vremena, ali idu praznici i odmor na pomolu :)

    ОдговориИзбриши