Kњиге у 2014 - препоруке

Недавно сам била  у Београду и одлучила да обиђем пар књижара у потрази за неким занимљивим новим насловима домаћих аутора. У популарној књижари у центру града, дочекали су ме нељубазни и намрштени продавци, али добро Боже мој, подестих себе зашто сам дошла. И тако питам ја једног од њих који су актуелни наслови у последње време. Човек узе књигу са прве гомилице која му је била под руком и каже - ево ово. Ја га онда питам, ок а о чему се ради у књизи? На то се он брецну и каза - Па није мени у опису посла да читам књиге! Захвалила сам се и отишла.

Не знам стварно да ли ја долазим из неке паралелне стварности где се подразумева да поседујеш одређени ниво културе кад разовараш са људима или, да знаш нешто о послу који радиш. Било ми је жао јер нисам имала прилику да ми ико каже шта се то ново дешава на српској литерарној сцени, да помогнем неког младог аутора, да купим и прочитам то што је с муком писао. Мада помислим, можда сам ја опет добро и прошла, јер ко зна шта би следило. Можда псовање, отимање новчаника, неко друго шовинистичко понижавање... Најбоље би било кад би на улазу залепили обавештење - дај паре и ништа не питај. У сваком случају у књижари Вулкан у животу нећу ништа купити.




Дакле, нажалост, на мојој топ листи књига нема ниједног домаћег аутора, па чак ни превода неког иностраног издања. Због хаотичног распореда, мало сам заостала у односу на норму од 40 наслова, тако да их је ове године било само 29. Иако сам прочитала неке од високо хваљених наслова, само су три књиге на мене оставиле сјајан утисак.


1. The Help



Невероватно хумана прича апартхејду на америчком југу, репресији али и свакодневним догодовштинама, пријатељству које побеђује мржњу, хомофобију и уводи човечанство у једну нову еру просвећења. Испричан речима главне хероине, ауторка је успела да оживи ликове кроз наизглед забавну нарацију. Невероватна књига за коју нисам желела да се заврши. Ако случајно нисте гледали филм истоименог назива који је овај роман инспирисао, немојте!  Нема везе са књигом. Ако јесте, недајте се обесхрабрити, јер иза те холивудске бљувотине стоји фантастичан роман.

2. The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry



Заиста одавно нисма прочитала роман који је толико дуго остао са мном. Једнаод оних прича које се памте и којима се враћате годинама.Један наоко сасвим обичан човек, можда се може рећи претерано слаб да будепротагониста, сасвим неочекивано креће на пут на другикрај државе како би посетио умирућу пријатељицу. Људи и места које среће успут, као  и сопствени демони са којима се бори на крају превазилазећи бол и оберучке прихватајући живот. Успони и падови чине Харолданевоероватним херојем модерног доба.

3. Empress Orchid





Признајем да сам љубитељ историјског романа као жанра, али морам да напоменем да су ми као таквој очекивања веома висока када се машим неког наслова. Пречесто аутори крајње површно познају период и сувише произвољно тумаче одређене догађаје придајући разним ликовима место крајње неоправдано место и значај  у историји. Да ствр буде грђа, жене као протагонисти се готово увек предстваљају кроз неку розикасту измаглицу, где непостоји никаква друга опција за њих осим да играју узвишене жртве или опортунистичке 'људождерке'. Утом смислу, овај роман  је право освежење  јер нема ни трунке мелодраматичне патетике а живот се одвија у сивој зони где сваки лик може бити херој или негативац  у зависности које становиште заузмете. По опису предела, места, призора и мириса чинило ми се као да сам и ја део приче. Књига где нема срећног краја. Устври, нема краја уопште, већ се назире неки нови почетак, рађа се ново доба.

Који наслов је на вас ове године оставио најснажнији утицај? Волела бих да чујем ваше препооруке. Шта вреди прочитати? 

Само да вам кажем да ја сматрам да у сваком жанру има одличних остварења и да не треба да причате како читате Андрића иако вам се стврно допадају књиге Софи Кинселе. Поента је да уживате, учините нешто лепо за себе, будете инспирисани.

Ех да, скокните и до Слурпораме где је Ивана поставила одличан списак домаћих аутора вредних пажње. И ја дефинитивно морам да мало боље истражим наслове са ове листе.

Можете ме наћи и на Goodreads који свакако препоручујем.

4 коментара

  1. Slicna dogodovstina, samo mesto radnje drugo :)) Ponekad imam utisak da prodaju kupus..
    Knjiga br. 2 ide na spisak za 2015, druge dve procitane vec :)
    Ja nase pisce nekako vise volim da citam u papirnom izdanju pa cu se sledeci put od kuce vratiti sa 10 kila knjiga

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, i ja sam htela da kupim nešto i bila spremna da cimam knjige tamo-vamo, ali ovi kako su bili besni u knjižari, potpuno su me odvratili od namere. Žao mi je što nisam pročitala neki od starih klasika, ali njih više volim da čitam u srpskom prevodu, jer i u dobrom prevodu se može uživati. Nego kad će tvoja lista?

      Избриши
  2. Prosla godina je za mene bila porazavajuca po pitanju citanja knjiga! Inace sam neko ko stalno nesto cita i kuca mi je prepuna knjiga ali 2014. sam potpuno zakazala :( Razlog ovome je sto sam svaki svoj Slobodan trenurtak, koji bi inace svojevremeno bio posvecen citanju, "tracila" na internetu... U tom smislu sam se makar opskrbila raznim e-knjigama o formulisanju proizvoda za negu lica, nedavno i o aromaterapiji ali sve to ne moze nadoknaditi dobar roman. Evo me trenutno na dugo ocekivanom odmoru, resila sam da okrenem drugi list, i napokon se dohvatih knjige :). Kad god putujem negde obavezno svratim u knjizaru i po mogucstvu kupujem originale. Tako sam letos, veoma povoljno, kupila sabrana dela Djojsa, doduse osim "Fineganovog bdenja" sve ostalo sam vec procitala, ali nema veze. Ovaj komplet je original, i ostavicu ga za ponovno citanje. Trenutno je pored mene "Flight Behaviour" od Barbare Kingsolver (kupljen u Istanbulu). Tek sam na pocetku i mislim da roman obecava. Ako vec nisi, procitaj njen roman "Biblija otrovne masline", iskreno ga preporucujem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, znam taj osećaj. Tako sam i ja sebe aktivno morala da podsećam da se odmaknem od 'stručne' literature i dam sebi malo oduška. Hvala na preporuci, definitivno stavljam Maslinu na listu. Mada sve intenyivnije razmišljam da kupim eReader, jer mi podiđe jeza kad god pomislim da moram da se selim sa svim knjigama. :( Kad bih bila u Beogradu, stalno bih kupovala knjige. Baš često i sada, prošpartam Limudom, tamo se mogu naći odlični naslovi baš budzašto.

      Избриши