Нови сапун - Olive Branch

Овај пост је баш дуго био у припреми. Толико дуго, да ових сапуна више и немам а не знам ни да ли ћу их правити више. Желела сам да направим сапун који је омаж стеновитим обалама Медитерана и Јадрана. Не верујем да ишта друго може да боље симболизује истрајност од маслиновог дрвета.

Летос док сам се спуштала аутобусом од Истре до Сплита, крајоликом који је изгледао као тужна, спржена пустош након Армагедона, поносно су се истицала стабла маслина. Понегде као усамљени посматрачи монотоне прерије, понегде груписани у сеновите гајеве опасане жицом. Мени је и даље фасцинантно како ова врста успева не само да опстане, већ и напредује и развија се под тако суровим околностима. Можда помало баш налик људима кад се нађу усред културне, интелектуалне и привредне кризе. Онда смо тек приморани да спознамо коликим потенцијалним ресурсима заправо располажемо.

Да ли сте знали да је маслиново уље једна од најчешће манипулисаних намирница на свету? Да је оно што купујете као ’девичанско маслиново уље’ углавном офарбано уље соје са појачивачима укуса? Аутор Том Милер у својој монографији Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil  трагао је за узроцима овог феномена, виновницима неколико афера које су потресале светско тржиште прехармбених намирница као и за учесницима и творцима глобалне привредне криминалне мреже. Занимљиво је да ма колико бисно ми волели да противзаконске подухвате и криминалне радње повежемо са свакодневицом света који познајемо, истина је да се нпр. редовне инспекције произвођача маслиновог уља помињу чак и на глиненим таблицама из Ебле које су датиране у XXIV век п.н.е. А ако су сумњиве делатности тек тада забележене, можете мислити само колико далеко у прошлост та пракса заиста сеже.

Маслинова уља произведена од различитих сорти, или пак од исте сорте узгајане под другачијим условима, веома много утичу на укус и минерални састав уља. Узгајање маслина на оваквим питорескним подручјима као у Далмацији али и широм света, резултира посебним нијансама у укусу и мирису уља. На суптилне нијанссе у укусу утиче не само саств земљишта, већ и околна вегетација и локални екосистем у целости.

Без обзира да ли је у питању производ доместиковане Olea Europea L. sativa или дивље oleaster рођаке, маслиново уље садржи снажне аниоксидансе и витамине и невероватно је здраво. Ако желимо да га користимо у исхрани, највероватније ћемо бити најсигурнији да нас бескрупулозни трговци неће преварити и опељешити, ако се потрудимо да лично дођемо до квалитетног уља са обала Мeдитерана или Јадрана.



Маслиново уље било је и један од првих медијума који је носио парфеме и обилато се користио у производњи препарата за негу још у античком добу. Археолошка истраживања на Кипру открила су један велики центар производње парфема који датира из Бронзаног доба где су парфеми паковани у минијатурне вазе звани арибали (мн. од арибалос). Надам се да ћу један од ових анитчких рецепата бити у могућности да ускоро реплицирам.

До тада се задовољавам да правим сапун који је инспириасан свим нијансама боја плодова маслина, белог ужареног белог стења сицилијанских обала и одблесака златних сунчевих зрака. За мене је то мирисна слика у којој се испреплићу ћлани поветарац, бергамот у цвату, мрвица белог можуса и мрвица ваниле са Мадагаскара.

Шта вас највише асоцира на Медитеран? Постоји ли нека слика и мирис који призивају одређена сећања па се одмах осећате као да сте на мору?

Нема коментара