Део 2: Састојци и процедура


Након што сте пажљиво прочитали, усвојили и применили упутства из првог поста Део 1: Безбедносне инструкције, време је да почнете да правити и ваш први домаћи, природан сапун. За потребе ових инструктивних постова, креирала сам један једноставнији рецепт. Пре него што почнемо, мислим да је неопходно скренути пажњу на неколико битних ствари које треба имати у виду. Врло је важно да не мењате на своју руку однос уља, јер свака масноћа има свој јединствени индекс сапонификације, те се према њиховом заједничком односу одређује колико је неопходно користити воде и соде.

Ево и рецепта:

300 гр девичанског маслиновог уља
90 гр кокосовог уља
30 гр рицинусовог уља
80 гр палмног уља
50 гр ши бутера
74 гр  NaOH (каустична сода)
181 гр дестиловане воде
суперфат 5 % *

састојци

* Нисте сигурни шта значи суперфат? Погледајте објашњење на страници Питања и одговори.

Припрема радног простора пре почетка рада:

1. Сапун ћете правити у кухињи. Склоните сце предмете и храну са радне површине. Оперите судове из судопере. Навуците кецељу, гумене рукавице, плалстичне наочаре и хируршку маску.

2. Извадите шерпу, модлу, ванглу, варјаче и пластичне мерице.

прибор


3. Одмерите на ваги уља и ши бутер и сипајте заједно у шерпу. Затим шерпу ставите на шпорет на благу ватру (не слабу, не најјачу, него негде на средину око 2-3).

одмерена уља и ши бутер

4. У једној пластичној мерици одмерите одмерите дестиловану воду. Када сте то урадили, ту мерицу са дестилованом водом ставите у ванглу, а у ванглу сипајте хладну воду (из чесме, ледену).

5. У другој мерици одмерите соду. Пажња! Сода је веома осетљива и лако привлачи влагу. Држите је у чцрсто затвореној посуди или у дебелој пластичној кеси ван домашаја деце и кућних љубимаца. Док одмеравате соду, немојте удисати ваздух директно изнад тегле где сипате соду! Ако имате помагача, неопходно је да и он испрати све неопходне мере безбедности и предострожности. Лично користим ватросталну мерицу за соду. Избегавајте коришћење обичних тегли, јер раствор соде се прилично загрева те тегла може пући а то никако не желимо! Дакле, користите искључиво пластичне и ватросталне стаклене мерице!

сода (морам да одвадим 1 гр..)

6. У овом тренутку, укључите ринглу где сте ставили шерпу са уљима на благу температуру (не слабу, не најјачу, него негде на средину око 2-3).

7. Полако сипајте соду у мерицу са дестилованом водом непрестано мешајући без наглих покрета. Сипајте из неколико пута, не све одједном. Мешајте док се сода потпуно не растопи. Немојте бити директно изнад и удисaти испарења! Држите отворен прозор или укључен кухињски аспиратор.
сипамо соду у посуду са дестилованом водом...

8. Пазите да не прегрејете уља. Доведите их до температуре од око 60 степени целзијуса. Скините шерпу са ватре. Сипајте загрејана уља у пластичну ванглицу за мућење.
Раствор соде ће постепено почети да се загрева. Мерите температуру на сваких пет минута (наравно, ако имате само један термометар којим мерите и температуру уља и раствора соде, пре умакања у уље и соду, исперите и обришите сувом крпом, сваки пут!)

9. Раствор соде и уља, спремни су за сједињавање када достигну температуру од 38 до 43 степена. Ако вам је ово први пут, вероватно ће бити тешко да ''погодите'' исту температуру и соде и уља у истом тренутку. Не паничите, разлика у пар степени неће нашкодити.

10. Када сте постигли жељене температуре, мерицу са раствором соде извадите из вангле и полако сипајте у ванглицу са уљима непрестано мешајући дрвеном (или пластичном) варјачом. Пазитеда не прска и не брзајте!

сипамо раствор соде у посуду са уљима...

11. Мерицу где је био раствор соде ставите у судоперу под млаз текуће воде (потребно је да вам судопера у том тренутку буде празна и чиста, и сви судови из ње и око ње претходно одстрањени.

12. Сада можете скинути заштитне наочаре и хируршку маску.

13.Узмите стик блендер, ставите га у сапунску смешу и тек онда укључите. На најмању брзину, то је сасвим довољно.
мутимо стик блендером...


14. Блендером мешајте као када бисте нпр. правили тесто за палачинке. Смеша ће се полако згрушњавати и добити светлију, крем боју. Требало би да достигне густину пудинда (обично у року од једном минута). Не чекајте да се смеша здруша и потпуно стегне. Искључите и одстраните блендер.  Ако желите да убаците неки додатак (суве травке, зачине, мирисна или етерична уља), сада је тренутак за то.  Након што сте додали шта сте желели, умешајте мало сапун ручно варјачом, или мрежицом за шлаг.

жељена густина

15. Полако излијте смешу у силиконску модлу.

у овом тренутку ми се угасила батерија на фото апарату, али надам се да разумете шта следи...

Мени је од велике помоћи била ова велика равна, силиконска спатула коју сам купила за 50 евро центи. Поравнајте површину варјачом илије заталасајте штапићем за ражњић. Ово је опционалан корак чисто естетског карактера.

16. Ванглицу у којој сте мутили сапун, мерице и варјаче ставите у судоперу под млаз воде. Прекријте модлу пешкиром или крпом и оставите у шпајзу да преноћи. Кажем у шпајзу, али то може бити и на орману или у гаражи. Битно је да место где ћете сместити сапун е буде изложено диркетној светлости нити топлоти. Дакле, потребно је да то место не буде влажно, много хладно нити много топло, и обавезно ван домашаја деце и кућних љубимаца.

17. Сада можете опрати судове које сте користили за справљање сапуна. Наравно, још увек не скидајте гумене рукавице!

18. Након 24-48 сати сапун је спреман да се извади из модле. Овај наш горњи рецепт садржи доста маслиновог уља, што значи да ће сапун на почетку бити мало мекши, те бих вам стога саветовала да га оставите да одстоји два дана пре вађења.

изглед сапуна након 24 сата

Важно! Уколико вам сапун или сода прсну на кожу што не може никако да се догоди уколико сте испартили сва неопходна безбедносна упутства, моменталнто исперите место млазем хладне воде, бар 5 минута!

О томе шта следи даље, како се сапун правилно сече, суши, чува и користи, детаљније у следећем посту:Молим вас да ми јавите утиске уколико пробате да направите овај сапун, и не либите се да поставите питања! Ово је hate free зона и ваши коментари и искуства су добродошли!

8 коментара

 1. Poštovana Ksenija, ovo je divna stranica i može mnogo da se pročita i sazna.Sapuni su Vam predivni.
  Imam veliki problem, mislim da je u pitanju pH sapuna, a možda i grešim.
  Danas sam izmerila pH mojih sapuna, kojih ima pravljenih hladnim postupkom – sa popustom NaOH od 8%, bez popusta – sa dodavanjem masnoće u višku umesto popusta NaOH, Rebatching metodom i toplom metodom dobijanja sapuna. Svim sapunima ( najstariji je 5,5 nedelja) pH vrednost iznosi 10. Čime postići niži pH ? Znam da svi komercijalni sapuni imaju pH 10, ali ovi moji sapuni jako suše kožu. Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 2. Danas sam izmerila pH mojih sapuna, kojih ima pravljenih hladnim postupkom – sa popustom NaOH od 8%, bez popusta – sa dodavanjem masnoće u višku umesto popusta NaOH, Rebatching metodom i toplom metodom dobijanja sapuna. Svim sapunima ( najstariji je 5,5 nedelja) pH vrednost iznosi 10. Čime postići niži pH ? Znam da svi komercijalni sapuni imaju pH 10, ali ovi moji sapuni jako suše kožu. Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 3. Pozdrav @Badem, hvala sto pratite blog!
  Nije mi sasvim najjasnije koju ste metodu upotrebili. Prvo HP, pa ste njega rendali i prekuvali u rebatch? Ili ste pravili i jednom i drugom metodom? Posaljite mi na mejl senmisapuni@gmail.com tacan recept koji ste koristili (ulja i tecnosti). To sto pominjte da vam sapuni isusuju kozu, ne mora biti povezano sa pH vrednoscu. Tako da, najbolje mi posaljite mejl sa vise informacija, trudicu se da odgovorim sto pre.

  ОдговориИзбриши
 4. Hvala puno, poslala sam Vam na mejl neke recepte.
  Pozdrav Badem

  ОдговориИзбриши
 5. imam problem da nabavim kaustičnu sodu jer živim u beogradu zato za vikend putujem u Beograd u nabavku,pa javljam utiske.Ksenije,mislim da si ti predivna žena!Ljiljana

  ОдговориИзбриши
 6. Pozdrav. Možete li mi reći šta je superfat? Tražila sam odgovor, ali nisam uspela da ga nađem. Veliki pozdrav i unapred hvala!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne ynam gde ste tražili, ali je ovde u tekstu jasno naynačen link ka stranici sa odgovorom. Dakle, odgovor pod rednim brojem 4. na ovom linku:
   http://senmisoaps.blogspot.nl/p/blog-page_05.html

   Избриши